Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
27 Oct 2020

Gosset-Brabant: aÿ, aÿ, aÿ, wat lekker!

Zoals iedereen inmiddels weet importeren wij - sinds kort, met de overname van de champagnes van Cotidie - een aantal eigen Champagnehuizen: Bauchet, Grognet, Janisson-Baradon, Gosset-Brabant en Christian Gosset.

Onze vaste 'huis-blogger' Jan Geijtenbeek heeft één van de nieuwe aanwinsten geproefd: de ‘Gosset-Brabant Réserve Grand Cru Brut Nature NV’. Een hele mond vol, dat geldt voor zowel de naam als de wijn.

 

Jan aan het woord.

Opvallend is het ‘vineuze’ karakter. De Champagne is rijk en krachtig maar tegelijk zeer verfijnd, met stuivende aroma’s van rood fruit en bovenal een heerlijke frisheid. Tijd om meer te weten te komen over deze heerlijke Champagne!

Pinot op ’t hoogste niveau

Het bijzondere bij deze brut nature van Gosset-Brabant zit hem in de Pinot Noir, dit is met 80% de voornaamste druivensoort in de assemblage. Op het domein wordt gewerkt op 10 hectare, waarvan 5 ha in de ‘Grand Cru d’Aÿ’, hét gebied voor Pinot Noir in de Champagnestreek. Hier worden zelfs ‘stille’ rode wijnen op hoog niveau gemaakt. Aÿ is ook de enige van de omliggende dorpen in de ‘Grande Vallée de la Marne’ met een ‘Grand Cru’ status. De kalkrijke gronden, de zuid- en zuidwesterlijke ligging van de wijngaarden en de invloed van de rivier de Marne creëren een bijzonder microklimaat. De Pinot Noir krijgt hierdoor de kans om optimaal te rijpen. Het is niet voor niets dat vooraanstaande champagnehuizen als Bollinger (de buurman van Gosset-Brabant), Deutz, Krug en Jacquesson hier ook wijngaarden hebben.  

Daarnaast bevat de ‘Réserve Grand Cru’ 25% aan ‘vin de réserve’, een relatief hoog percentage. Elk Champagnehuis gaat anders om met zijn ‘vin de réserve’. Er wordt van 0% tot wel 40% aan de assemblages toegevoegd. Vaak is het reserve wijn van de afgelopen twee tot drie jaar, maar soms ook een stuk ouder. Dat laatste is zeker het geval bij Gosset-Brabant, daar is jaargang 2010 leidend in de ‘vin de réserve’. De wijn is dus al 10 jaar gerijpt, dit verklaart wellicht het ‘vineuze’ karakter van deze Champagne. De andere 20% van de assemblage is Chardonnay, afkomstig uit Chouilly, eveneens een ‘Grand Cru’ geclassificeerd dorp, alleen dan in de Côte des Blancs.

Proefnotities

In het glas is de wijn goudgeel. De neus geeft duidelijke fruit aroma’s van Pinot Noir: rokerig fruit van zwarte bessen, vlierbes en aardbeien. Ook lychee, zeggen sommigen. In de mond komt de Chardonnay mooi terug met een lange kalkachtige afdronk. De mousse is verfijnd en aangenaam, nergens scherp. Een heel mooi en puur glas Champagne. Serveer rond de 8-10°C, niet al te koud. Perfect bij ziltige en/of knapperige gerechten zoals oesters, kreeft, gamba’s, gefrituurde vis, maar ook heerlijk bij sushi of andere gerechten uit de Japanse of Aziatische keuken.

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »