Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
16 Oct 2022

Oktoberfest: "Wurst und Wein"

Het Oktoberfest in München is dit jaar eindelijk weer gevierd. Wij waren er niet bij, daar zijn wij veel te serieus voor, we zouden het er niet lang uithouden. Toch is het een zeer 'indrukwekkend' feestje, waar jaarlijks ongeveer 6.900.000 liter bier wordt gedronken, door de ongeveer 7.000.000 bezoekers. Die grote hoeveelheid bier wordt 'weggespoeld' met een enorme hoeveelheid aan vette spijzen, zoals de beroemde Duitse Bratwursten.

Wij houden ook wel van bier en van worst, maar passen toch niet zo tussen die 'mensenmassa's. Wij  zochten ons eigen Oktober feestje op, thuis. En wij 'spoelden' niet met bier, maar met Silvaner.

Op het feestje in München drinken ze Bier bij de Wurst, maar wij houden ons aan de volgende spreuk uit Franken: “Bratworst ist ein Hungerlöscher, und dazu sollte man einen Durstlöscher trinken. In Franken erledigt man das in der Regel mit einem Müller-Thurgau oder einem Silvaner”.

Als ik tussen Müller-Thurgau of Silvaner moet kiezen dan gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Silvaner. De beste exemplaren combineren subtiele tropische fruitaroma’s met een knisperende frisheid en rokerige mineralen. Wanneer je ze los consumeert zijn ze al ontzettend lekker, maar met name de combinatie met de genereuze Oktoberfest gerechten is subliem. Daarom hebben wij twee Silvaners van onze favoriete Duitse wijnhuizen gekozen: 

Silvaner

 

Am Stein – Würzburg Silvaner 2021 (€15,68)
Wij zijn al jaren liefhebber van de wijnen van Weingut Am Stein en de Würzburg Silvaner jaargang 2020 is ook weer van grootse klasse. Het is, zoals hierboven al beschreven, de perfecte combinatie tussen subtiel tropisch fruit, knisperende frisheid en rokerige mineralen. Precies wat je zoekt in een Franken Silvaner.

Jens Windisch – Silvaner 2020 (€ 10,39)
Jens wordt ook wel ‘de Silvaner fluisteraar’ genoemd. Hij heeft een innige band met deze druivensoort en haalt er jaar in jaar uit weer het beste in naar boven. Ook dit exemplaar draagt duidelijk zijn signatuur. De neus is betoverend en geeft haast explosieve aroma’s van tropische fruit. In de mond een heerlijke rijke, sappige structuur. In de afdronk rijp fruit gecombineerd met verkwikkende zuren. De Silvaners van Jens hebben altijd baat bij wat rijping op de fles. Jaargang 2020 is nu prachtig op dronk.

Aan tafel!
De keuken uit Beieren kun je vergelijken met de keuken uit de Bourgogne, alleen is deze nog wat genereuzer, met meer aardappel, grote stukken varkensvlees en allerlei soorten worst. Deze gerechten kun je uitstekend combineren met rode wijn, maar er is een risico dat het dan een te zwaar geheel wordt. Juist de frisheid die de Silvaner aan de gerechten biedt maakt het een verkwikkend geheel. De zuren ‘breken’ als het ware de vetten in de gerechten open,  waardoor je ze als minder zwaar ervaart. De sappigheid en de rokerige aroma’s van de Silvaner sluiten ook naadloos aan bij de vettige en rokerige aspecten van de gerechten.

Kortom: wij drinken Silvaner op het Oktoberfest, voor ons het beste huwelijk. Dus ik zou zeggen ‘Zum Wohl’, op de liefde en de wijn.

En de maand oktober is nog niet voorbij dus klik hier voor de receptuur om thuis Oktoberfest nog even te vieren.

 

Het eerste Oktoberfest vond plaats op 17 oktober 1810 (vandaar de naam "Oktoberfest") om, de bruiloft te vieren van de kroonprins (de toekomstige Ludwig I van Beieren) en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Destijds was het feest een paardenrace op een weiland buiten de muren van München. Zelfs vandaag de dag vindt het bierfestival plaats op deze weide die de "Theresienwiese" wordt genoemd, naar prinses Thérèse. Gezien het succes van het Oktoberfest van 1810, veranderde koning Maximiliaan I het in een echte nationale feestdag die vandaag de dag nog steeds doorgaat, ondanks enkele onderbrekingen door de jaren heen. Het is uitgegroeid van een eenvoudige paardenrace tot een iconisch Beiers en Duits evenement. Naast het samenbrengen van sportevenementen, attracties en traditionele muziekconcerten, toont het München-brouwers en hun bieren. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »