Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
15 Sep 2023

Greco di Tufo: top wit uit Irpinia!

Italië is vooral bekend om zijn rode wijnen, denk aan Barolo, Barbaresco, Brunello en Amarone. Wit van hoge kwaliteit is schaars. De beste regio's voor witte wijnen zijn Friuli en Alto Adige. Bijna niemand weet dat ook Campania heel geschikt is voor het maken van TOP wit. Het gaat dan om twee DOCG's uit de streek Irpinia: Fiano di Avelino en Greco di Tufo. Wij richten ons in deze blog op de laatste.

Wat is Greco di Tufo?

Greco is een laat rijpend, autochtoon wit druivenras uit Campania en is gevoelig voor valse (mildiou -peronospora) en echte meeldauw (oïdium). Wijnen gemaakt van Greco bianco hebben doorgaans een hoge zuurtegraad en kunnen heel goed rijpen en ouderen. In de smaak hebben ze veel vuursteen- en mineraalachtige tonen en krachtige aroma’s van perzik en peer.

Cantina di Marzo: een rijke geschiedenis.

De wijngaarden van Cantina di Marzo liggen rondom het stadje Tufo, in San Paolo en Santa Lucia, op een hoogte van 350 - 450 meter. De vulkanische bodem bestaat uit tufsteen, een gesteente gevormd door vulkanische as, en bevat veel zwavel, klei en kalksteen. Bijna alle wijngaarden van Cantina di Marzo kijken uit op het zuidwesten. Cantina di Marzo is opgericht door Scipione di Marzo in 1647. Hij ontvluchtte zijn geboorteplaats San Paolo Belsito en vestigde zich in Tufo. Daar is hij zijn wijndomein Cantina di Marzo gestart, welke tot op de dag van vandaag binnen de familie is gebleven. In 1866 kwam men per toeval tot de ontdekking dat de bodem in het gebied rijk was aan zwavel. Vanaf toen, tot aan 1980, is het wijnbedrijf gecombineerd met een zwavelmijn waar zo’n 500 mensen in dienst waren. Dit heeft gezorgd voor veel welvaart, en heeft de familie di Marzo een vooraanstaande rol heeft geven in de regio. Uit de familie di Marzo komen door de eeuwen heen meerdere parlementsleden en senatoren.

Tegenwoordig is de leiding van het wijndomein in handen van Filipp di Somma. Zijn moeder was een di Marzo. Hij runt het bedrijf met zijn zoon Ferrante en zijn dochter Maria Giovianna. Als wijnmaker (oenoloog) hebben ze Vincenzo Mercurio aangetrokken. Als team hebben zij het doel om de wijnen tot een niveau te brengen die de bijna 400 jaar oude familietraditie vastlegt in de fles.

 

Jan Geijtenbeek proeft

Cantina di Marzo - Greco di Tufo D.O.C.G. Vigna Ortale 2018
Deze Greco di Tufo van Cantina di Marzo ligt alweer een tijdje op mij te wachten in de wijnkelder. Tijdens een warme nazomermiddag heb ik de wijn dan toch eindelijk geopend. En deze stelde zeker niet teleur! Cantina di Marzo is één van de oudste wijndomeinen van Italië en de eerste die Greco rondom Tufo, in de regio Campanië, in het zuid-westen van Italië, produceerde.

Proefnotities

Jaargang 2018 is nu, september 2023, ontzettend mooi op dronk. Mijn eerste reactie was, dit lijkt wel Bourgogne! Misschien Viré-Clessé? Maar naarmate de Greco zich meer prijsgeeft in het glas wordt duidelijk dat deze onmiskenbaar uit Italië komt. Wat kunnen die Italiaanse wijnen – rood, maar zeker ook wit – toch een verleidelijke en kruidige aroma’s afgeven. Je verliest jezelf haast in de neus van deze Greco, heerlijk rijp en tropisch fruit, een breed scala aan wilde kruiden, venkel, wat boter, een amandeltje – echt een geweldige neus. In de mond een rijke en sappige textuur. De afdronk verrast met strakke, haast Chablis-achtige, smaken die doen denken aan kalksteen en citrusfruit. Wauw!

Heerlijk in combinatie met antipasti, pasta met tomaat en kappertjes, visgerechten met citrusfruit of gegrilde inktvis. Ik moest denken aan een gerecht met burrata, komkommer, appel en vlierbessensaus, dat zou ook heel mooi kunnen combineren denk ik. Dat recept zal ik later eens delen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »