Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
26 Apr 2022

Onze ideale Asperge wijn

Silvaner, een druif voor de ware liefhebber. Silvaner is niet heel aromatisch, geeft geen vet mondgevoel en wordt vrijwel nooit gerijpt op hout. Dit alles maakt dat deze druif geen grote publiekstrekker is. Toch is het één van de favoriete druivensoorten van veel wijnliefhebbers (van Duitse wijn). En voor ons de ideale begeleider bij witte asperges. Trouwens niet alleen voor ons, maar voor veel liefhebbers van het 'witte goud'.

Maar wat maakt nu een wijn de ideale begeleider voor asperges? Daarvoor moet de wijn het liefst geen houtrijping hebben, fris en zacht zijn, met milde zuren, voor een mooi tegenwicht voor de subtiele bitters van de Asperge. En dat zijn precies een aantal eigenschappen van Silvaner.

Silvaner is subtiel, verfrissend en mineraal. Bovendien heeft de Silvaner zelf een vrij neutraal smaakprofiel en is daardoor heel ‘eerlijk’. Hierdoor ‘proef’ je heel goed de bodem waarop deze druif is aangeplant. Staat de druivensoort aangeplant op een onbeduidend ‘terroir’, dan krijg je onbeduidende wijnen. De streek moet uitermate geschikt zijn voor het maken van interessante wijn en de wijnmaker moet heel goed weten wat hij/zij doet want de Silvaner zelf verbloemd niets.

Silvaner is daarom ook nooit een wijn geworden voor de massaproductie en staat ook haast niet aangeplant in de ‘nieuwe wereld’. Andere druivensoorten zijn daarvoor namelijk veel geschikter. Maar is de bodem wel goed, zoals een muschelkalk bodem in Franken (voor uitleg, zie de blog over Am Stein), dan komt de Silvaner optimaal tot z’n recht en dan weet je gelijk waarom de liefhebbers zo van deze druivensoort houden.

 

Würzburg - Silvaner wijnstad
Würzburg is de bakermat voor Silvaner. Er is iets met het klimaat en de bodemsoort dat maakt dat Silvaner hier zeer goed gedijt. De stad wordt omringd door de Marienberg (266 meter) en de Nikolausberg (359 meter). Deze omringde bergen creëren een bijzonder microklimaat waarbij de wijnstokken beschermd worden tegen de koude noorderwind. Dit zorgt ervoor dat de druiven optimaal kunnen rijpen.

Bijna alle berghellingen rondom de stad zijn beplant met wijnstokken. Beroemde wijnbergen zijn de ‘Innere Leiste’, een wijngaard midden in de stad bij vesting Marienberg en de ‘Würzburger Stein’. Wijn uit de ‘Würzburger Stein’ was de absolute favoriet van Goethe. Hij hield er zoveel van dat hij een klein vat, met de inhoud van 80 flessen, meenam op een spa-reis van 30 dagen, en schrijft: “Geen andere wijn smaakt mij en ik ben verdrietig wanneer ik mijn lievelingsdrankje moet missen.”

Proefnotities: Würzburg Silvaner 2020
Direct na het inschenken komen de subtiele tropische aroma’s je tegemoet: perzik en zelfs passievrucht, maar tegelijkertijd duidelijke stenige, minerale tonen. Je begrijpt meteen waarom Goethe zo verzot was op deze wijn. In de mond een heerlijk knisperend gevoel, met aangename minerale en rokerige tonen en een enorme frisheid in de afdronk. Een onweerstaanbaar glas wijn. Wat mij opvalt is, dat wanneer ik Würzburg Silvaner in mijn kelder heb liggen, deze al gauw op tafel verschijnt en uit mijn wijnrek verdwijnt. Het is namelijk een wijn die je snel pakt. Juist als er gasten zijn en meestal is de fles dan al leeg is voor je het doorhebt. Koop dus altijd voldoende Silvaner en serveer de wijn niet te koud, rond de 8-10°C.

Wij drinken deze Silvaner heel graag bij onze Asperges.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »