Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
28 Mar 2023

Irancy ! de Pinot Noir uit Chablis?

De vraag naar Bourgogne is de laatste jaren enorm toegenomen en zodoende kom je als importeur steeds weer op leuke en nieuwe plekken.

Alhoewel nieuw? Irancy, de streek waar Stéphanie Colinot haar wijnen maakt, was vroeger een zeer gewilde rode wijn uit de Bourgogne, maar de appelatie is wat in de vergetelheid geraakt door alle aandacht voor de zuidelijke neef Côte d’Or, met zijn beroemde wijnen uit de Côte de Nuits en Côte de Beaune.

Sinds 1999 heeft Irancy een eigen herkomstbenaming en zijn wijnmakers bezig hun ‘appelation d’origine’ naamsbekendheid te geven, zo ook Stéphanie Colinot. Maar wat typeert een wijn uit de Irancy eigenlijk? Zoals gezegd ligt Irancy in de Bourgognesteek, maar dan wel helemaal noordelijk, op zo’n 20 kilometer ten zuidwesten van Chablis. Je zou deze wijn kunnen zien als een rode Chablis - strak en mineraal - en de zuurgraad onderschrijft die benaming ook. De wijnen zijn ontzettend eigenzinnig, kunnen prachtig ouderen, en geven een totaal andere benadering van Pinot Noir dan de wijnen uit de Côte d’Or.

Irancy Irancy-2

 

Stéphanie Colinot
Stéphanie groeide op in een echte wijnmakers familie. Na het behalen van haar studies in Beaune, in 2001, zowel op gebied van de oenologie als de sales ging Stéphanie aan de slag in het familiebedrijf. Na 16 jaar kwam zij erachter dat dit niet meer bij haar paste. Helaas leidde dit tot een vervelende breuk met haar familie (de breuk werd zelfs breed uitgemeten in de Franse pers). In 2017, op 40-jarige leeftijd, besloot Stéphanie voor haarzelf te beginnen. Ze claimde haar 3,2 hectares van het familiebedrijf en creëerde een nieuwe reeks rode Bourgogne wijnen uit de Yonne (Chablis).

Het is altijd het fruit dat domineert in haar wijnen. Afhankelijk van het ‘climat’ (perceel met een eigen bodemsamenstelling en microklimaat) herken je een ander soort fruit in haar wijnen: van kersen, tot frambozen en zwarte bessen en bramen. Haar wijnen zijn fris, elegant en hebben een mooie tannine structuur.

Proefnotitie Les Cailles – Stéphanie Colinot
Les Cailles staat voor Les Cailloux, dit is het Franse woord voor kiezelstenen. In het glas heeft de wijn een dieprode, haast paarse kleur. En dat is verrassend voor een Pinot Noir. De neus is wat compact maar wel verleidelijk en geeft aroma’s die doen denken aan bramen, bessen en vooral ook aan kersen. De aanzet is enigszins groenig en heeft wat weg van de ‘stelen van de druiventrossen'. In de mond best wat tannine voor een Pinot Noir uit de Bourgogne. In de afdronk mooie zuren, en heel veel fruit in de lengte. Heerlijk! De wijn kan best wat lucht gebruiken. Zoals Stéphanie op het achter label aangeeft is dit een wijn die 5-10 jaar kan rijpen. Ik heb de fles verspreid over 3 dagen gedronken en de wijn werd elke dag beter. Uitschenken in een karaf om flink wat contact met zuurstof te krijgen is dus van harte aan te bevelen. De wijn combineert uitstekend met wat charcuterie, een pâte of terrine. Qua kazen zijn Chaource, Langres of een jonge Époisses goede keuzes, maar ook een Nederlandse oude kaas gaat perfect samen. Verder erg goed bij wit vlees of gevogelte. Door de zuurgraad ook perfect met gerechten met tomaat of een tomatensaus.

Een spannende wijn voor de avontuurlijke Pinot Noir drinker.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »