Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
24 Oct 2022

Nieuws van Champagne Bauchet

Clara, onze correspondent ter plaatse, was bij Champagne Bauchet en sprak met Bruno Charlemangne en Florence Bauchet over de nieuwste ontwikkelingen op het familie domein. Bauchet gaat voor het eerst werken met rijping op houten vaten. De invoering daarvan kost veel tijd en voorbereiding. Over 2 à 3 jaar kunnen we in de champagnes van Bauchet voor het eerst dit effect proeven. De andere ontwikkeling is de conversie naar Biologische wijnbouw, maar daarover later meer.

Bauchets visie en focus richt zich op kwaliteit en het streven naar meer concentratie en aroma’s. Daarbij wordt voortdurend gekeken naar verbeteringen in het proces. De invoering van 'hout' bij de vinificatie is daarin een nieuwe stap.

 

Bruno Charlemagne, de keldermeester die sinds 2009 werkzaam is bij Bauchet en verantwoordelijk is voor de stijl van het huis, is van mening dat bij Bauchet alle ingrediënten aanwezig zijn om prachtige champagnes te maken, maar ook dat cuvées als Origine en Signature een klein beetje ‘extra’ complexiteit zouden kunnen gebruiken.

In beginsel was het Bruno’s 'heilige' overtuiging dat het alléén gebruik maken van roestvrijstaal bij de vinificatie, zorgt voor het volledig naar boven halen van het karakter van het fruit, omdat rvs heel neutraal is. Bovendien zijn de aroma’s daarmee goed te reguleren. Het zorgt voor een heel puur product: fruit en niets dan fruit. Maar na een aantal jaren ontbrak er toch nog iets voor hem. Dat heeft ervoor gezorgd dat hij is gaan denken over het gebruik van hout, in heel kleine hoeveelheden, om Origine en Signature iets meer ‘vet’, een beetje andere aroma’s en wat meer complexiteit, meer diepgang te geven.

Op dit moment maakt Bauchet heel mooie, frisse en ‘fruit gedreven’ champagnes in een klassieke stijl. Om meer originaliteit te verkrijgen zou, volgens Bruno, het gebruik van een klein beetje hout goed kunnen werken.

Het is een project wat al jaren geleden is ingezet, want zoiets kost veel tijd omdat alles maatwerk is. Vorig jaar heeft Champagne Bauchet grote houten vaten, foudres en kleinere fûts gekocht. Eerst is het bos uitgekozen waar het hout vandaan moest komen. Dit moet 5 à 10 jaar van tevoren. Er is gekozen voor (gecertificeerd) eikenhout uit de Montagne de Reims, omdat Champagne Bauchet daar vandaan komt.

Bruno heeft de vorm en de grootte van de vaten zelf bepaald: niet te groot en niet te klein. Over het algemeen is de inhoud van de fûts in de Champagne 205 liter, maar bij Bauchet hebben ze gekozen voor vaten van 300 liter, omdat de wijn dan iets minder houtcontact heeft, en zo de invloed van het hout heel subtiel blijft. De grootsten vaten worden op dit moment nog niet gebruikt, omdat ze te nieuw zijn en de smaak die ze afgeven te overheersend is (veel teveel eiken nog) en het hout bovendien teveel tannines bevat. Ze worden gedurende twee oogstjaren gespoeld met de taille, de tweede persing, die niet wordt gebruikt in de champagnes van Bauchet, maar wordt doorverkocht. De kleinere vaten worden al wel gebruikt, omdat het spoelen daarvan minder tijd kost.

In de zomer van 2021 zijn de eerste kleine vaten gevuld met chardonnay. Bij de daaropvolgende botteling, juni dit jaar, is deze wijn voor een deel gebruikt voor Origine (2%) en Signature (3%). Deze flessen liggen nu 'op de latte'. En over 2 à 3 jaar kunnen we in deze champagnes voor het eerst het effect proeven van de rijping op Bauchets mooie houten vaten uit de Montagne de Reims!

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »