Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
19 Jun 2023

Wat is Bordeaux Clairet?

Bordeaux Clairet is een wijn die vaak over het hoofd wordt gezien in de wereld van Bordeaux. Het is echter een unieke wijn die zeker de aandacht verdient van elke wijnliefhebber. Wat is Bordeaux Clairet precies en hoe wordt het gemaakt? En waarom is het zo speciaal?

Bordeaux Clairet is een (licht) rode wijn afkomstig uit de Franse wijnregio Bordeaux. De hamvraag is: is het een rosé-wijn of een licht rode wijn? Wij houden het gewoon op 'Clairet', de originele eigennaam van deze wijn. Het is nl. niet alleen een geweldige optie voor liefhebbers van rosé, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar iets anders dan de traditionele (zware) rode Bordeaux wijnen. Vooral in de zomer. Het woord “clairet” komt oorspronkelijk uit het Latijnse woord "clarus", wat helder of licht betekent. Dit verwijst naar de lichtere kleur van deze wijn.

De geschiedenis van Bordeaux gaat terug tot ongeveer 2000 jaar geleden toen de Romeinen deze streek bezetten en de wijngaarden daar introduceerden. De eerste vermelding van Clairet dateert uit de Middeleeuwen, toen Engelse handelaars grote hoeveelheden rode wijn uit Bordeaux importeerden. Echter waren ze niet tevreden met de volle, tanninerijke smaak en begonnen ze om meer ‘heldere’, fruitige wijnen te vragen. Om aan deze vraag te voldoen begonnen de wijnmakers in Bordeaux met het maken van Clairet.

Het proces om Clairet te maken lijkt veel op dat van de traditionele rode wijnen uit Bordeaux, maar er zijn enkele verschillen in het productieproces. De druiven worden geoogst en geplet (gekneusd), maar in tegenstelling tot de vinificatie van rode wijnen, laat men bij Clairet de schillen slechts enkele uren (afhankelijk van het oogstjaar) in contact met het sap. Dit zorgt voor een lichtere kleur van de wijn, en minder tannine. Vervolgens wordt het sap gescheiden van de schillen en gefermenteerd in RVS-tanks. Na de vergisting wordt de wijn geperst en gerijpt op vaten (eikenhouten, maar meestal RVS) voordat hij gebotteld wordt.

Een van de belangrijkste kenmerken van Bordeaux Clairet is zijn fruitige smaakprofiel. Het heeft aroma's van aardbeien, frambozen, rode bessen en soms wat citrus tonen. De smaak is fris, fruitig en heeft vaak een lichte zuurgraad, waardoor het een perfecte optie is voor warme zomerdagen. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 11% en 13%, wat betekent dat deze wijn ook gemakkelijk te drinken is. Bordeaux Clairet kan worden geproduceerd uit verschillende druivenrassen zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Malbec. Er zijn geen specifieke regels voor welke druivenrassen gebruikt moeten worden bij het maken van Clairet.

Er zijn twee belangrijke regio's waar Bordeaux Clairet geproduceerd wordt: Entre-deux-Mers en Saint-Emilion. Entre-deux-Mers is een groot gebied tussen twee rivieren in Bordeaux dat bekend staat om zijn witte wijnen maar waar ook veel rode wijnen gemaakt worden. Saint-Emilion daarentegen is bekend om haar rode wijnen, die tot de meest prestigieuze Bordeaux wijnen ter wereld behoren. De Clairet uit Saint-Emilion is vaak wat voller en kruidiger van smaak dan die uit Entre-deux-Mers. Die van ons is helemaal van biologische druiven gemaakt, de wijngaarden worden zelfs biodynamisch bewerkt, komt uit Pessac sur Dordogne (appelatie Sainte-Foy Bordeaux) en wordt gemaakt door de familie FRANC de FERRIERE van Château Carbonneau. Je kunt hem gemakkelijk op de site bestellen.

Bordeaux Clairet wordt vaak ten onrechte verward met roséwijn. Het belangrijkste verschil tussen deze twee typen wijn is dat rosé meestal een kortere fermentatietijd heeft, waardoor het minder tannines en kleur bevat dan rode wijn. Bordeaux Clairet heeft echter een langere fermentatietijd en meer tannines, waardoor de kleur iets donkerder is dan bij rosé.

Bordeaux Clairet kan goed worden gecombineerd met gevogelte, gegrilde vis of salades. En uiteraard bij je zomerse BBQ. Het past ook goed bij Aziatische gerechten en spicy food omdat de frisse smaak van de wijn helpt om de hitte te verzachten.

Kortom, Bordeaux Clairet is een unieke en heerlijke wijn die zeker aandacht verdient van elke wijnliefhebber. Met zijn fruitige smaken, lichte zuurgraad en gemakkelijke drinkbaarheid is het perfect voor warme zomerdagen of als alternatief voor traditionele rode wijnen uit Bordeaux. Probeer eens een flesje 'CLAIRET' Le Nouveau Souffle 2022 tijdens je volgende wijnavond en ontdek hoe geweldig deze wijn echt is!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »