Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
05 Jul 2020

Weingut Schnaitmann: liefde op het eerste gezicht

Vandaag schrijf ik over Rainer Schnaitmann en zijn wijndomein in het Zuid-Duitse plaatsje Fellbach, vlak bij Stuttgart in de regio Württemberg. Ik ben een Schnaitmann fan vanaf het eerste glas dat ik van dit weingut dronk: een Trollinger, jaargang 2013, licht gekoeld. Een heerlijk lichte en speelse rode wijn, met aroma’s van kersen en frambozen en volop frisse zuren. Direct ook mijn eerste kennismaking met deze typische druivensoort uit het Schwabenland.

Op bezoek bij Rainer
Jaren later, in het voorjaar van 2018, op doorreis naar een concertreeks in Zwitserland, besloot ik Schnaitmann eens zelf te bezoeken. Rainer ontving mij meer dan hartelijk en liet mij haast de gehele collectie doorproeven. Dit deed hij enthousiast maar bescheiden, haast onzeker, en vroeg mij regelmatig of het allemaal wel in orde was. Bijzonder, want ik was juist diep onder de indruk van de wijnen, van Gutswein tot Grösses Gewächs, alles was goed! Hierna volgde een korte rondleiding door de kelder waarbij we een aantal nieuwe jaargangen uit het vat proefden, waaronder de Lämmler Spätburgunder. Ineens lichtte Rainer op, verdwenen de eerdere twijfels, en zei: “wenn es gut ist, ist es gut.” Hij had gelijk: wat een geweldige Spätburgunder, als mooie Bourgogne, maar dan met het heerlijke Duitse ‘cool climate’ fruit.

 

Proeven
Voor ik ga proeven wil ik nog even aanhalen wat Rainer over zijn wijnen zegt, dit geeft namelijk mooi zijn filosofie weer: “De beste manier om wijn te leren begrijpen is om de wijnen een aantal dagen open te laten en het verschil van dag tot dag te proeven. Sommige wijnen zullen hun top na één dag bereiken, anderen na twee of zelfs meer. Een groot glas zorgt hierbij voor optimaal drinkplezier.”

Muskat-Trollinger rosé 2019
De Muskat-Trollinger is zeer typisch voor Württemberg en is hoogstwaarschijnlijk een kruising tussen de Muskateller en de Trollinger. In het glas is de wijn licht zalmroze van kleur, als een Provence rosé, en een beetje troebel, de wijn is niet of licht gefilterd. Een krachtige neus met aroma’s die doen denken aan grapefruit, rabarber en rozenblaadjes. In de mond heerlijk sappig met een fijne frisheid en in de afdronk komen de aroma’s van grapefruit terug. Een bijzondere rosé, met een spannende balans tussen fruit, bitters en frisse zuren. Slechts 10,5% alcohol! Een ideale wijn voor in het zonnetje, bij zomerse gerechten, frisse salades en door het aromatische karakter ook perfect bij de Aziatische keuken. Serveer rond de 8°C in een wit wijnglas.

Lemberger 2017 (Blaufränkisch)
In het glas is de wijn sprankelend kersenrood. Een verleidelijke neus met aroma’s van cassis, bramen en zure kersen. In de mond is de wijn rond en sappig met een fijne zachte tanninestructuur. De afdronk is verassend fris en zorgt ervoor dat de wijn niet gaat vermoeien. Een heerlijk speels en vrolijk glas rode wijn.

De druiven van de Lemberger worden na de oogst spontaan vergist en vervolgens iets meer dan een jaar op grote oude houten vaten gerijpt. Rainer raadt aan jaargang 2017 ergens tussen 2019 en 2025 te drinken. Aan dit advies merk je al dat de wijn wat tijd nodig kan hebben. Jaargang 2017 is nu heel erg mooi op dronk en direct na openen lekker, maar van tevoren karafferen kan natuurlijk nooit kwaad. Serveer onder kamertemperatuur, rond de 16°C, in een groot Bourgogneglas. Zo komt het fruit mooi naar voren. Perfect met rustieke gerechten uit de Zwabische keuken zoals käsespätzle. Maar ook heerlijk met paddenstoelen, gegrilde groenten, stoofpotten en BBQ.

 

Voor wie nog meer wil weten over dit geweldige wijnhuis..................

“Zonder twijfel één van de beste Pinot Noirs in Duitsland.”
In de vakbladen worden de wijnen van Schnaitmann hoog beoordeeld, waarbij de Lämmler Spätburgunder meermaals speciaal wordt benoemd. Eichelmann kent Schnaitmann de hoogste score toe. 5 uit de 5 sterren, en schrijft daarbij de woorden: “Rainer Schnaitmanns collectie is beter dan ooit. (…) Maar bovenal zijn we enthousiast over de Spätburgunder uit de wijngaard Lämmler, één van de grootste Duitse Spätburgunders uit de jaargang 2017: puur, intens, krachtig, elegant en met substantie en lengte. Een geweldige collectie.” Gault & Millau geeft dezelfde Spätburgunder 95/100 punten en schrijft de woorden: “Zonder twijfel één van de beste Pinot Noirs in Duitsland.”

Trollinger, Lemberger & Schwarzriesling
Schnaitmann werkt met een groot aantal druivensoorten. De meeste druivensoorten zullen geen uitleg behoeven, maar wellicht zijn een aantal handig even te benoemen. Schwarzriesling is hetzelfde als Pinot Meurnier, één van de drie druivensoorten uit de Champagne. Lemberger is beter bekend in Oostenrijk als Blaufränkisch. Tot slot de Trollinger, ook wel Schiava of Vernatsch. Deze druivensoort is in Nederland vrijwel onbekend, maar het is dé streekdruif van Württemberg. Trollinger is met circa 2500 hectare zelfs de meest aangeplante druivensoort in het Schwabenland. Trollinger heeft weinig pigment, een bloemige neus, kersenachtige aroma’s en verfrissende zuren.

Lid van de VDP: Gutswein en Grösses Gewächs®
De wijnen van Schnaitmann zijn, net als bij andere wijnmakers van het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP), ingedeeld in een aantal niveaus: Gutswein, Ortswein, Erste Lage® en Grösses Gewächs®. Natuurlijk geldt: hoe hoger hoe complexer, maar het mooie is dat de ‘instappers’, de Gutweinen, bij Rainer al heel erg goed zijn. In de woorden van VDP: “basis op z’n best. (…) Elke Gutswein bevat de filosofie en de signatuur van de wijnboer.”

Wat is de signatuur van Schnaitmann?
Ik heb inmiddels veel van zijn wijnen mogen proeven en daarbij vallen mij altijd een aantal dingen op. Allereerst de heerlijke aromatische neuzen, dit is echt typisch. Over de hele lijn, zowel wit als rood, geven de wijnen bijzonder krachtige florale en fruitige aroma’s af. Dit fruit komt direct terug in de mond. Het fruit is altijd dominant in zijn wijn, nooit domineert de alcohol of het gebruik van hout. Verder zijn de wijnen zacht en elegant, hebben ze een fijne sappige tannine structuur en altijd veel frisheid in de afdronk. Dit alles maakt dat de wijnen van Schnaitmann heerlijk levendig en verfrissend drinken en daardoor nooit vervelen.

Evoé!, Steinwiege, Simonroth & Lämmler
De Gutsweinen hebben de namen ‘Evoé!’ en ‘Steinwiege’. ‘Evoé!’ is een eeuwenoude jubelkreet die aanroept tot vrolijk drankgelag. De oude Swäbische, maar ook Nederlandse, dichtbundels staan er vol mee. De naam ‘Steinwiege’ verwijst naar de Schaiter Altenberg en Beutelsbacher Altenberg die als je er naar kijkt wel wat weg heeft van een stenen wieg.

De ‘Evoé’ wijnen zijn blends van verschillende druivensoorten, de ‘Steinwiege’ wijnen zijn monocépages waaronder Grauburgunder, Riesling, Spätburgunder, Lemberger en Trollinger.
Daarnaast wordt een sekt gemaakt met dezelfde naam ‘Evoé!’, maar dat is eigenlijk geen Gutswein meer te noemen. Een heel verfijnde Blanc de Noirs brut nature, gemaakt van Spätburgunder en Schwarzriesling. Een echte aanrader voor de liefhebbers van mooie mousserende wijnen. Jaargang 2013 is heel erg goed maar alleen nog maar beschikbaar op magnum bij de Wijntherapeut.

De Simonroth® lijn is een geval apart. Bij Schnaitmann gingen voorheen de rode wijnen in één keer van Gutswein naar Grösses Gewächs. Dit had te maken met de regelgeving vanuit de VDP. Daarom bedacht Rainer de naam Simonroth voor wijnen waarvan het fruit technisch gezien uit Erste of zelfs Grosse lagen komt, maar de daarbij behorende VDP-naam niet mogen dragen. De term Simonroth is afgeleid van een gehucht genaamd ‘Immosrod’, dat aan de voet van de wijnberg staat.

Tot slot de Grösses Gewachs® wijnen, deze heten Lämmler en Götzenberg, vernoemd naar de Felbacher Lämmler en de Uhlbacher Götzenberg wijngaarden. Schaitmann vinificeert een verassend aantal soorten Grösses Gewächs wijnen: Riesling, Grauburgunder, Weissburgunder, Lemberger en Spätburgunder. En ja, de bejubelde Spätburgunder jaargang 2017!

De Simonroth® lijn is een geval apart. Bij Schnaitmann gingen voorheen de rode wijnen in één keer van Gutswein naar Grösses Gewächs. Dit had te maken met de regelgeving vanuit de VDP. Daarom bedacht Rainer de naam Simonroth voor wijnen waarvan het fruit technisch gezien uit Erste of zelfs Grosse lagen komt, maar de daarbij behorende VDP-naam niet mogen dragen. De term Simonroth is afgeleid van een gehucht genaamd ‘Immosrod’, dat aan de voet van de wijnberg staat.

Tot slot de Grösses Gewachs® wijnen, deze heten Lämmler en Götzenberg, vernoemd naar de Felbacher Lämmler en de Uhlbacher Götzenberg wijngaarden. Schaitmann vinificeert een verassend aantal soorten Grösses Gewächs wijnen: Riesling, Grauburgunder, Weissburgunder, Lemberger en Spätburgunder. En ja, de bejubelde Spätburgunder jaargang 2017!

 

 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »