Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
11 Jan 2022

We love Cab Franc

Jan Geijtenbeek

Vandaag proef ik drie wijnen. Alle drie uit de Loire, alle drie rood en alle drie gemaakt van de Cabernet Franc druif. Niet uit de bekende gebieden Chinon of Bourgueil, maar uit Saumur Champigny, Anjou en verassend genoeg ook één rode wijn gelegen binnen de appelatie Muscadet Sèvre et Maine.

Rode Loire = Cabernet Franc
Loire wijnen zijn wereldberoemd, en dan met name de witte wijnen. Denk maar eens aan Sauvignon Blanc uit Sancerre, Pouilly-Fumé of Menetou-Salon. Melon de Bourgogne uit Muscadet Sèvre et Maine of Chenin Blanc uit Savennières of Vouvray, enzovoorts. Je kunt met recht spreken van een overdaad aan fantastische witte wijnen. Helaas worden hierdoor de rode Loire wijnen weleens over het hoofd gezien. Al wordt er relatief weinig rode wijn geproduceerd in de Loire (slechts 19% van de productie is rood) zijn deze zeer de moeite waard. Van die 19% aan rode productie is Cabernet Franc, met 54% procent, veruit de belangrijkste aangeplante druivensoort. Ik typeer het smaakprofiel van Loire Cabernet als delicaat in zijn geur, spannend en sappig, met pittige zuren, een mooie tanninestructuur en bovendien volop aroma’s van rood fruit. Bijzonder geschikt voor liefhebbers van subtiele rode wijnen.

Op tafel staan vandaag: ‘Le Petit Saint Vincent’ 2019 van Domaine Dominique Joseph uit Saumur Champigny, ‘Le Roc’ 2017 van Domaine Delesvaux uit Anjou en tot slot een buitenbeentje, Cabernet Côt’ 2019 van Bonnet-Huteau uit Muscadet Sèvre et Maine.

N.B. Ik heb alle wijnen rond de 14-16°C geserveerd, wat mij betreft de perfecte temperatuur voor deze wijnen.

 

Proefnotities
‘Le Petit Saint Vincent’. Een ietwat ingetogen, frisse neus met subtiele aroma’s van rood fruit aangevuld met wat ‘minerale’, stenige tonen. De aanzet is heerlijk sappig. In de mond komt het rode fruit duidelijk naar de voorgrond en is mooi vervlochten met de fijne tanninestructuur. De afdronk wordt gedomineerd door aroma’s van kersen, laurier en drop. Een spannende wijn, want hij is verleidelijk, krachtig en verfrissend tegelijk. Echt een typische Loire Cabernet. De wijn ontwikkelt zich mooi in het glas. Nadat deze een tijdje open is worden fruitaroma’s in de neus veel krachtiger. Een halfuur van tevoren uitschenken in een karaf zal de wijn zeker goed doen.

‘Le Roc’. Weer een hele mooie neus, maar duidelijk minder ingetogen dan de ‘Le Petit Saint Vincent’. Eigenlijk direct na het openen zijn er hele krachtige aroma’s van kersen. Deze worden aangevuld met ‘grafiet’ achtige tonen van potloodslijpsel – ook weer typisch voor Loire Cabernet. De aanzet is zijdezacht. In de mond wederom volop rood fruit en ook wat zoetere, aardse aroma’s die haast doen denken aan rode biet. Opvallend is de afdronk, daarin geeft de wijn zijn kracht eigenlijk pas echt prijs. Allereerst verassend veel tannine, dan opeens knallende aroma’s van zure kersen, en die blijven haast oneindig hangen. Erg verassend. Jaargang 2017 is nu prachtig op dronk.

De ‘Cabernet - Côt’ heeft duidelijk een wat ‘zwoelere’ neus dan de andere Loire wijnen. Dat zal de 30% Côt - Côt is de naam voor Malbec in de Loire - wel zijn. Je ziet het eigenlijk al aan de kleur, die is wat paarser dan de andere wijnen die zijn gemaakt van 100% Cabernet Franc. Wederom een wijn met een heerlijk fris en sappig karakter. Ook weer een aangename structuur in de mond en een opvallend fruitige lengte. Naast kersen nu ook aroma’s die doen denken aan frambozen en bramen. Een toegankelijke, verfrissende maar toch ook spannende rode wijn. Een leuke wijn om kennis te maken met rode Loire wijnen.

 

Cabernet Franc = À Table!
Aan tafel komt misschien wel de ware kracht van Loire Cabernet naar voren. De combinatie van de hoge zuren, het sappige mondgevoel en het fruitige en kruidige karakter maken de Cabernet Franc de perfecte keuze bij een breed scala aan gerechten. Allereerst natuurlijk de klassieke gerechten uit de Franse keuken zoals: steak (bavette) frites, charcuterie, paté of terrine, lam, haast alles kan. Licht gekoeld is zelfs de combinatie van een jonge Cabernet Franc met gegrilde zalm of tonijn mogelijk. Maar de wijnen zijn breder inzetbaar dan alleen de Franse keuken. Lastige sauzen, zoals bijvoorbeeld een tomatensaus, zijn ook absoluut geen probleem voor deze Cabernet. Dus ideaal bij pasta Bolognese, lasagne of pizza. Ook kruiden als tijm, rozemarijn en dragon gaan perfect samen met de wijn. Kortom een 'kleine alleskunner' die Cab Franc.

‘Les Poyeux’
Bij een recente proeverij in de kelder van de Wijntherapeut proefde ik alle Cabernet Franc’s van Domaine Dominque Joseph, waaronder ook ‘Les Poyeux, jaargang 2017’. Deze wijn noem ik hier speciaal omdat deze een verbluffende indruk op ons maakte. We zwijmelden eigenlijk direct al weg bij de neus. Maar hoe moet je een dergelijke wijn beschrijven? Het was als een wijn die het fabelachtige fruit van een Bourgogne, de vrolijke sappigheid van een Beaujolais en de kracht van een Bordeaux combineert. Of misschien toch maar gewoon als een hele goede Loire Cabernet. Echt adembenemend, én nieuw in het assortiment bij de Wijntherapeut.

 

 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »