Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
06 May 2020

Jan proeft Haart to Heart, met Springrolls

Haart to Heart – Reinhold Haart
Vandaag proef ik ‘Haart to Heart’ van Reinhold Haart. Weingut Haart ligt in het prachtige plaatsje Piesport, direct aan de Moezel. Het bedrijf wordt geleid door de broers Marcus en Johannes Haart. Hun familie maakt hier al wijn sinds 1337!

Historie
De edel-zoete wijnen uit Piesport genieten wereldwijde roem. In het boek ‘Goldfinger’ van Ian Fleming wordt James Bond een Piesporter Goldtröpfchen geserveerd. In de roman ‘Lotte in Weimar’ van Thomas Mann staan twee wijnen centraal: een Château Lafite Rothschild ’08 en een Piesporter Goldtröpfchen ’11. De Piesporter wordt daarbij als volgt omschreven: “… de Piesporter Goldtröpfchen van het jaar ’11 is in staat monogame neigingen op te wekken wanneer men zich eenmaal daarmee heeft ingelaten.” Dat klinkt veelbelovend! Thomas Mann beschrijft hier alleen jaargang 1811, deze is helaas niet meer voorradig. De wijntherapeut heeft nog wél Goldtröpfchen Kabinett 2011, 200 jaar jonger, ook een heel goed jaar.

In de zomer van 2018 bezochten mijn vrienden en ik Weingut Reinhold Haart. We mochten alle actuele wijnen uit het assortiment proeven, van ‘trocken’ tot ‘edelsüss’. We proefden het verschil tussen verschillende leisteen bodems uit de wijngaarden Goldtröpchen (Grauschiefer) Grafenberg (Rotschiefer) en Ohligsberg (Blauschiefer). Marcus haalde zelfs wat oude jaargangen uit de kelder voor ons. Een erg leuke en leerzame proeverij. Wat opviel was de frisse en zuivere stijl door de hele lijn. Nergens waren de wijnen vermoeiend of muf.

 

Feinherb
Vandaag geen droge of zoete riesling in mijn glas, maar een ‘feinherb’. Dit is een vrij ruime smaakaanduiding die, kort door de bocht, iets zoeter dan halfdroog betekent. Bij een ‘halbtrocken’ wijn mag het suikergehalte tussen de 9 en 18 gram zijn. Bij een ‘feinherb’ mag dit tussen de 18 en 30 gram zijn, maar de regels zijn niet heel strikt. Mocht je hier meer over willen weten, Lars Daniëls schreef in 2015 een leuk stuk over de herkomst van deze term in Perswijn.

Haart to Heart jaargang 2018 heeft 17,7 gram restsuiker per liter en is dus technisch gezien geen ‘feinherb’, maar ‘halbtrocken’. Welke term ook toegepast moet worden, het lijkt in ieder geval een hoop restzoet. Maar daar staan ook 7 gram per liter aan zuren tegenover. Deze zuren zorgen ervoor dat het zoet niet als zodanig ervaren wordt en creëert een mooie en spannende balans tussen zoet en zuur. Je zou het kunnen vergelijken met een Granny Smith appel, die bevat zo’n 11,8% aan suikers maar proeft toch zuur door de 6,8 gram per liter aan zuren.

De jaargangen van Haart to Heart verschillen behoorlijk in suiker- en zuurgehalte. Het leuke is dat je hieraan duidelijk het verschil in weersomstandigheden tussen de jaren ziet. Hieronder een overzicht van de balans tussen zoet en zuur in de jaargangen 2015-2018.

2015: 12,0% alcohol, restsuikers 13,7 g/l, zuren 10,3 g/l
2016: 10,5% alcohol, restsuikers 19,9 g/l, zuren 8,6 g/l
2017: 11,0% alcohol, restsuikers 19,0 g/l, zuren 9,6 g/l
2018: 11,0% alcohol, restsuikers 17,7 g/l, zuren 7,0 g/l

De eerste jaargang ‘Heart to Heart’ die ik proefde was 2015. De wijnen van Reinhold Haart waren toen net teruggekomen in het assortiment van de Wijntherapeut. Bij het proeven knalden de tropische aroma’s het glas uit. Wauw! Ik was gelijk verkocht. Tot mijn verbazing proefde de wijn ook helemaal niet zo zoet. Maar dat is ook gemakkelijk te verklaren met de verhouding van het suikers en zuren in de jaargang 2015. Vandaag staat jaargang 2018 op mijn tafel.

Proefnotities
In het glas is de wijn bleekgeel. De neus is elegant met krachtige minerale aroma’s en daarnaast wat subtielere aroma’s van steen- en citrusfruit. In de mond is de wijn rond, sappig met in lengte een aangename frisheid. Gastronomisch gezien is een halfdroge wijn zoals Haart to Heart erg interessant en breed inzetbaar. Namelijk bij alle gerechten die niet vragen om een beendroge Riesling. En dat zijn er nogal wat. Denk aan gerechten met romige sausen, visgerechten en bijna alle Aziatische recepten. De wijn kan zeker jong gedronken worden, maar heeft bewaarpotentieel tot ongeveer 5 jaar. Serveer de wijn koel, rond de 8°C

Ik heb ervoor gekozen verse springrolls te maken bij de Haart. Onderaan het artikel vind je de receptuur. De wijn komt hierbij verrassend goed uit de verf, proeft zeker niet zoet en is juist heerlijk verfrissend bij het gerecht. Toegegeven, jaargang 2015, of in ieder geval de herinnering daaraan, geniet nog steeds mijn voorkeur. Maar ook jaargang 2018 geeft erg veel drinkplezier, zeker in combinatie met de verse rolls. Ik neem nog een glaasje. Proost!

 

 

Verse springrolls (voorgerecht voor 4 personen)
Een heerlijk zomers gerecht met verse groenten in de hoofdrol. Het leuke is dat je oneindig kunt variëren door bijvoorbeeld koriander, noodles, tofu, ei, gamba’s of kip toe te voegen. Wanneer je het rollen eenmaal onder de knie hebt is het kinderlijk eenvoudig en erg leuk om te doen. Het meeste werk is het netjes snijden van de ingrediënten. Door de springrolls doormidden te snijden en neer te zetten ziet het er chique en feestelijk uit en kun je de rolls heerlijk dippen.

Ingrediënten
8 rijstvellen

Julienne gesneden:
½ komkommer
1 winterpeen
1 puntpaprika
½ spitskool (eventueel aangebakken)
8 radijsjes in dunne plakjes

Fijngesneden:
1 Spaanse peper
1 klein teentje knoflook
4 cm gember

2 el verse munt gescheurd
2 el sesamzaadjes gebrand
4 el sojasaus
2 el ingelegde gember uit pot

Benodigdheden
1 diep bord om rijstvellen te weken
1 snijplank om de vellen op te rollen
1 groot bord om op te serveren

Recept
Week een rijstvel een paar seconden in warm water en leg op de snijplank. Plaats 1/8e deel van de julienne gesneden groenten op het vel en leg er hierna de radijs, munt, Spaanse peper en sesamzaadjes op. Rol het vel zo strak mogelijk op en leg op het bord. Herhaal tot de vellen op zijn. Snijd vervolgens de rolls door de helft en plaats ze met de gesneden kant naar beneden op het grote bord. Garneer met peper, munt en sesamzaadjes en leg er wat ingelegde gember naast.

Doe de overgebleven fijngesneden Spaanse peper, munt en sesamzaadjes samen met de fijngesneden gember en knoflook in een klein kommetje en schenk de sojasaus erover.

Reacties
Jemig dat klinkt lekker en leuk om te proeven! Spannend zo’n feinherb, gaat zeker op ons “to drink” lijstje Jan :-)
Lotte Dijkmans van Gunst - 07 May 2020 - 20:38
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »