Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
20 Apr 2021

Vin de Corse Calvi = AOC Vin de Rosé!

Op Corsica worden negen verschillende AOC’s onderscheiden, dat is inclusief de AOC die geldt voor het gehele eiland: ‘Vin de Corse’. Landwijn - ‘Vin de Pays’ in Frankrijk - heet als het van Corsica komt ‘Vin de Pays de ‘l’Île de Beauté’.

Het Franse eiland Corsica ligt op 170 kilometer ten zuidoosten van de Franse kust, 90 kilometer ten westen van Italië en slechts 11 ten noorden van Sardinië. In wijnboeken wordt Corsica vaak met de Provence meegenomen. Dat is wat misleidend want de wijnen neigen, net als de locatie en de taal (Corsicaans), haast meer naar Italië dan naar Frankrijk.

Gezien de geschiedenis is dat ook niet gek, want Corsica was van de 13e tot de 18e eeuw onderdeel van de republiek Genua. Pas na het verdrag van Versailles, in 1768, kreeg Frankrijk het eiland in handen. Dat is één jaar voor de geboorte van de bekendste Corsicaan aller tijden: Napoleon Bonaparte. Hij werd geboren in Ajaccio, een plaats in het zuidoosten van Corsica en de hoofdstad van het zuidelijke deel: ‘Corse du Sud’. Vanaf zijn vroege jeugd was het zijn droom het eiland te bevrijden van het Franse regime, maar uiteindelijk werd hij zelf het middelpunt van het Franse regime en is Corsica nooit bevrijd. Maar we gaan het niet hebben over Napoleon of over ‘Corse du Sud’. We gaan vanuit Ajaccio, langs de westkust een stuk naar het noorden, naar ‘Haut-Corse’ en komen uit in het plaatsje Zilia in het hart van de Balagne nabij de kustplaats Calvi.

 

 

Domaine Alzipratu

bevindt zich in de AOC ‘Vin de Corse Calvi’ op het noordwesten van het eiland, gevangen tussen de zee en de hoge bergen. Het klimaat is ideaal voor wijnbouw, mediterraan, met ruim voldoende zonuren, maar tegelijktijdig ook de verkoelende aanwezigheid van de zee en de hoge bergen. Corsica is het meest bergachtige eiland van de Middellandse zee, met twintig bergtoppen hoger dan 2000 meter, met als hoogste berg de Monte Cinto (2706m). Domaine ‘Alzipratu ligt direct aan de voet van de Monte Grusso (1937m).

Binnen de AOC ‘Vin de Corse Calvi’ wordt veel rode wijn geproduceerd, een klein beetje wit maar veruit het meest rosé, dat is ongeveer 50% van de totale productie. Nu wordt er vaak met een lichte minachting over rosé gedacht en gesproken, maar in dit gebied is dat zeer zeker niet het geval. In Corse Calvi neemt men rosé uiterst serieus. En dat merk je, één slok van deze ‘Alzipratu’ Rosé overtuigd zelfs de grootste rosé-tegenstander. Het is gewoon een fantastische wijn en ja, toevallig ook rosé. Verassend genoeg heeft de wijn ook wat bewaarpotentie. Veel rosé wordt gemaakt om binnen het jaar te consumeren maar de ‘Pumonte Rosé’, jaargang 2018, die ik vandaag proef, is nu (april 2021) prachtig op dronk.

Sciaccarellu, de trots van Corsica
Toen ik navraag deed bij ‘Alzipratu hoe het toch mogelijk is dat hun rosé zo mooi kan rijpen was het antwoord direct: “dat komt door onze prachtige Corsicaanse druivensoort Sciaccarellu”. Deze druivensoort is eiland eigen, en de trots van de wijnboeren. Sciaccarellu betekent letterlijk knapperig. Wanneer je een wijn die Sciaccarellu bevat proeft begrijp je direct waarom deze zo wordt genoemd. De wijnen smaken fris, sappig en doen sterk denken aan vers geoogste rode druiven. De wijnen geven aroma’s van frambozen, granaatappel maar ook een verassende ziltige toets. Dan is er nog de Nielluciu, hiervan wordt gedacht dat het een kloon is van de Sangiovese. Deze is hoogstwaarschijnlijk in de 13e eeuw onder het bewind van Genua naar het eiland gekomen. En zo zie je maar weer eens hoe sterk Corsica verbonden is met Italië.

 

 

Pumonte Rosé 2018
De Pumonte Rosé is een cuvée van 38,5% Sciaccarellu, 38,5% Grenache en 23% Nielluciu. De rosé wordt gemaakt door middel van een directe persing van de druiven. Vervolgens rijpt de wijn langdurig op RVS-vaten waarbij regelmatig ‘bâtonnage’, het doorroeren van de gisten door de jonge wijn met stokken, ‘batons’ op z’n Frans, wordt toegepast. De opbrengsten in de wijngaard zijn met 40 hectoliter per hectare behoorlijk laag, misschien verklaard dat wel de hoge concentratie en kracht van de wijn. De basis rosé van dit huis, Fiumeseccu kun je al als ‘vineus’ of zelfs ‘zeer vineus’ omschrijven, maar Pumonte Rosé is écht een gastronomisch glas wijn. Zo serieus dat je hem echt aan tafel moet gebruiken, en daar komt die dan ook perfect tot z’n recht.

In het glas is de wijn mooi licht roze van kleur. In de neus prachtige frisse aroma’s die doen denken aan pomelo, dat is een kruising tussen grapefruit en pompelmoes, typisch voor rosé uit deze streek. In de mond een aangename vettige en sappige structuur en in de afdronk een mooie frisheid met een verassende ziltige toets, dat zal de Sciaccarellu wel zijn! Zelf dronk ik de Pumonte rosé bij een salade met baby Romain sla, gepofte bietjes, grapefruit en wat zachte geitenkaas. Dat ging uitstekend samen. Maar denk ook aan antipasti, pizza, gegrilde groenten, gebakken of gegrilde vis en natuurlijk bij de BBQ. Hoe de wijn ook gecombineerd wordt, een glas ‘Alzipratu rosé geeft altijd een stukje Corsicaanse schoonheid in het glas. Ik neem nog een slok en waan mijzelf voor even op ‘l‘Île de Beauté’.

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »