Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
02 Feb 2021

In de geest van Voltaire

in de geest van Voltaire
Cécile en Stéphane Garidou-Yerle startten in 2000 het domein Vila Voltaire, toen met slechts één hectare, tegenwoordig zijn dat er al twaalf en het uiteindelijke doel is door te groeien naar twintig hectare. Het koppel maakt geweldige wijnen in de IGP (Indication Géographique Protégée) Coteaux d’Ensérune in de Languedoc. Niet geweldig omdat de wijnen zo complex zijn en een enorme bewaarpotentie hebben, maar juist omdat ze zo direct zijn: eerlijk, puur, verfrissend en vooral ook meteen lekker zijn.

Coteaux d’Ensérune
Deze wijngaarden van deze onbekende appelatie liggen tussen de Middellandse Zee en de Cevennen op kalksteenterrassen. Deze zijn al ‘aardig’oud en stammen uit het mioceen (om precies te zijn een tijdperk tussen de 23,03 - 5,333 miljoen jaar geleden). Dit gesteente is bijzonder rijk aan oesterfossielen. Daarboven bevindt zich een laag klei, ook al aardig oud, afkomstig uit het plioceen (5,333 - 2,588 miljoen jaar geleden). Een zeer interessant ‘terroir’ dus, en dat wordt door Cécile en Stéphane precies op de juiste wijze bewerkt, namelijk: biologisch, met minimale interventie en wanneer de wijnen het toelaten, zoals bij de Gros Grains, zelfs zonder toevoeging van sulfiet gebotteld.

Vandaag proef ik drie wijnen: Puech Auriol Blanc, Je Suis Tombée Par Terre, en Gros Grains.

 

Puech Auriol blanc 2019
Voornamelijk Chardonnay 80% en daarnaast 20% Carignan Blanc. De Chardonnay is op hout vergist, met acacia hout. In de neus aroma’s van amandel, gedroogd fruit, rokerige tonen en ananas. In de mond heerlijk sappig met in de lengte een mooie rokerige, minerale toets waar je de oesterfossielen in de kalksteen lijkt terug te proeven. Een heerlijke, verfrissende wijn, zeker voor een Chardonnay. Combineer de wijn met gegrilde vis, dan wordt de rokerige kant benadrukt, bijvoorbeeld gegrilde markreel, mul of zalm. Maar ook perfect bij geroosterd witvlees. Serveer niet te koud, rond de 10-12°C. Een wijn om nu direct van te genieten of nog een aantal jaar te bewaren.

Je Suis Tombée Par Terre 2019
Vertaald: ik ben er ondersteboven van! En dat is precies de uitwerking die deze wijn op de drinker heeft. 100% Viognier. Nu kan Viognier soms wat log zijn, zeker uit warmere wijngebieden, maar dat is deze Viognier absoluut niet. In de neus verleidelijke aroma’s van bloemen, citrusfruit en lychee. Een vrije, levendige en eigenzinnige wijn, geheel in de stijl van Voltaire zelf. Heel goed bij gekookte schaaldieren, gestoomde vis en pasta’s met schaaldieren, maar pas op met roomsauzen. Ook erg goed in combinatie met zachte geitenkaas. Drink de wijn in z’n jeugd en serveer niet te koud, rond de 10-12°C.

Gros Grains 2019
Deze wijn bestaat uit 80% Aramon en 20% Cinsault. De Aramon, ook wel Aramon Noir, is wellicht onbekend, maar was vroeger de meest aangeplante druivensoort van heel Frankrijk! In 1953 stond er meer dan 150.000 hectare aangeplant in de Languedoc en Provence samen, dat is meer dan alle soorten van de grootse wijnstreek van Frankrijk, de Bordeaux, bij elkaar. De Aramon maakte zijn opmars tijdens de industriële revolutie toen ook de gewone arbeider ineens wijn kon betalen. Er kwam een enorme vraag naar alledaagse wijn, de zogeheten ‘Petit Rouge’. De Aramon was hiervoor de druivensoort bij uitstek, vanwege zijn enorme opbrengsten, tot wel 400 hectoliter per hectare. Gek genoeg schijnt er tegenwoordig nog maar zo’n 3000 van de 150.000 hectare van over te zijn, en de overgebleven schaarse wijngaarden met Aramon worden nog steeds gerooid. Het is een echte rariteit geworden.

In het glas is de wijn bordeauxrood. Een neus bomvol rood fruit en heerlijke aardse en kruidige aroma’s. In de mond is de wijn soepel, sappig en speels. Aramon geeft de aardse kruidigheid en Cinsault verzorgt de fruittonen. Een hele rake combinatie, een verslavend glas rode wijn. Bijzonder goed bij de barbecue, een malse steak of een lekkere borrel met wat charcuterie. Serveer de wijn licht gekoeld, rond de 15°C.

 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »