Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
10 May 2022

Simone Adams - een stukje Bourgogne aan de Rijn?

2022 is een belangrijk jaar voor Simone Adams. Niet alleen omdat ze nu volledig is overgegaan op Biodynamische wijnbouw, maar ook omdat ze haar assortiment aardig ‘op de schop’ heeft gezet.

Voorheen werden haar wijnen ingedeeld in Kalibers. Hierbij gold hoe hoger het kaliber, hoe hoger de kwaliteit van de wijn. Vanaf nu (voor haar rode wijnen met ingang van jaargang 2019 en voor haar witte wijnen met jaargang 2020) deelt Simone haar wijnen in naar de plaats van herkomst, naar het terroir dus. Haar ‘instap’ rood (voorheen de kaliber 12) is vernoemd naar de plaats van herkomst Ingelheim en heet dan ook ‘Ingelheim Spätburgunder’. Je zou het - qua naamgeving - kunnen vergelijken met een ‘Village' wijn uit de Bourgognestreek, zoals een Pommard of een Volnay. De hogere wijnen zijn allemaal vernoemd naar een specifieke wijngaard. Voor haar Chardonnay is dat ‘Lohpfad’, voor haar Spätburgunders zijn dat ‘Heerweg’, ‘Auf dem Haun’, ‘Horn’ en ‘Pares’.

Bij het proeven van de nieuwe collectie overtuigen de wijnen direct. De wijnen lijken nog verfijnder en preciezer. Dat heeft zeker ook te maken met haar overgang naar Biodynamische wijnbouw. Nu waren de wijnen van Adams al erg goed (Gault & Millau ontdekking van het jaar 2019 en Fallsaff Winzer des Jahres 2017), maar met haar nieuwe collectie maakt zij een enorme indruk. Dus geen ‘Kalibers’ meer, maar wel een schot in de roos!

Proefnotities:
Ingelheim Weissburgunder 2020
Voorheen Kaliber 9. Simone kiest ervoor om haar Weissburgunder (de Duitse naam voor Pinot Blanc) niet op het primaire fruit te maken, maar meer gericht op de secundaire aroma’s. Het resulteert in een wijn met intense florale en vegetale tonen. Hierdoor krijgt de wijn ook beduidend meer bewaarpotentie. De nieuwe jaargang lijkt nog wat verfijnder dan voorgaande jaren. In de mond aangenaam rond met een spannende minerale, ziltige ondertoon. Je krijgt veel wijn voor je geld.

Grauburgunder Naturtrüb 2020
Voorheen Kaliber 19. Grauerburgunder is de Duitse naam voor Pinot Gris. In het glas een diepe goudgele kleur - het is duidelijk een witte wijn die een langdurige schilverweking heeft ondergaan, een zogeheten ‘orange’ of ‘amber’ wine. In de neus aroma’s die doen denken aan sinaasappelschil en korianderzaad. In de mond een mooie zilte toets en veel frisheid in de afdronk. Een bijzonder en verfijnd glas wijn, perfect voor de avontuurlijke drinker of liefhebbers van natuurlijke wijnen. Komt heel goed tot z’n recht aan tafel. Voor diegene die van een iets ‘traditionelere’ stijl houden is er ook nog de normale Ingelheim Grauburgunder, met ook nog een lichte ‘schilweking’, maar minder extreem als de Naturtrüb versie.

Lohpfad Chardonnay 2020
Voorheen Kaliber 25. De druiven zijn afkomstig van 25 jaar oude stokken, nog door de vader van Simone aangeplant. ‘Lohpfad’ is een wat koeler perceel (zuidoost) binnen de wijngaard Ingelheinmer Schlossberg, met een hoog aandeel aan klei. Simone houdt bewust veel blad aan de ranken zodat de druiven veel schaduw krijgen. Haar doel is een wijn te maken met veel elegantie en frisheid. Bij volledige aromatische rijpheid worden de druiven geoogst. Vervolgens een spontane vinificatie en gedurende 12 maanden gerijpt in Franse houten vaten van 228 liter, zonder ‘battonage’. Het hout is bij het proeven nog behoorlijk aanwezig, maar toch is de wijn al zeer toegankelijk. Opvallend is de puurheid en precisie, er is geen oneffenheid te bespeuren in en de afdronk is heerlijk schonend. Dit doet mij sterk denken aan een goede Cru uit Chablis.

 

 

Ingelheim Spätburgunder 2019
Een nieuwe wijn, qua samenstelling van wat voorheen de Kaliber 12 en 28 waren. De wijn rijpt 12 maanden op ‘Großes Holzfass’ - grote eikenhouten vaten. Spätburgunder is de Duitse naam voor Pinot Noir. Na het openen direct betoverende aroma’s van frambozen en diepe bosachtige en rokerige tonen. In de mond een mooie frisheid en in de lengte aanhoudende aroma’s van zure kersen. Al mooi op dronk en precies wat je zoekt in een Spätburgunder – echt heerlijk! Neigt qua stijl, door de fraaie zuren eerder naar een Bourgogne, dan naar een typisch Duitse, vaak meer kruidige Pinot.

Heerweg Spätburgunder 2019
Afkomstig van een wijngaard tegenover ‘Lohpfad’ (waar de Chardonnay is aangeplant). Duidelijk meer ‘wijn’ dan de ‘Ingelheim Spätburgunder’. De aanzet is vol, krachtig en fruitig. Hieraan zal de ‘whole bunch’ fermentatie hebben bijgedragen. ‘Whole Bunch’ fermentatie houdt in dat de druiven niet ontsteelt worden - hele trossen, met steel en al, gaan in het fermentatievat. De ‘Heerweg’ is een wijn die zeker nog even kan liggen, maar al verassend toegankelijk in z’n jeugd.

Auf dem Haun Spätburgunder 2019
Het fruit voor deze wijn komt uit de wijngaard ‘Auf dem Haun’, het beste deel van de Mainzer Berg boven de ‘Heerweg’ wijngaard. De ondergrond is daar bijzonder kalkrijk (75%). Deze wijn is een stuk complexer dan de vorige twee exemplaren en tijdens het proeven ook nog erg gesloten, maar toont zich al van z’n beste kant in haar enorme lengte. En wat een finesse! Geef deze GROTE wijn nog wat tijd om zich te ontwikkelen.

Pares Spätburgunder 2019
Verassend genoeg is de ‘Pares’ al toegankelijker dan ‘Auf dem Haun’, dat komt omdat in deze wijngaard het kalkaandeel lager ligt. Prachtig kersen- en frambozenfruit en wederom een welhaast oneindige lengte. Dit is een wijn op het niveau van de (bijna onbetaalbaar wordende) Grand Cru’s uit de Bourgogne - echt prachtig. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen in de fles.

 

Ingelheim - Rotwein Enclave
In het begin van de 20e eeuw waren Spätburgunders uit Ingelheim wereldberoemd, ze werden zelfs geschonken op de Titanic! Van die wereldwijde roem is er – net als van de Titanic – weinig over. Maar de potentie van het ‘terroir’ in Ingelheim blijft bestaan. De nieuwe lichting wijnmakers, waaronder Simone Adams, herkennen deze potentie en willen weer Spätburgunders produceren die zich kunnen meten met de wereldtop.

Pinot op ‘t hoogste niveau
Wanneer je streeft naar de ultieme expressie van Spätburgunder (oftewel Pinot Noir) is het natuurlijk verleidelijk de grote Bourgogne producenten als voorbeeld te nemen. Simone zegt hierover: “we kijken naar de Bourgogne, maar gaan niet kopiëren.” Ze kiest nadrukkelijk voor Duitse Pinot Noir klonen, niet voor Franse. Wél werkt Simone met Frans hout, dat geeft volgens haar meer elegantie.

Alle rode wijnen ondergaan een rijping op houten vaten. Hoe hoger het cuvée, hoe kleiner de vaten. Op het topniveau - Pares & Horn - wordt ook nieuw hout gebruikt, maar maximaal 20-25%. Typerend voor de wijnen van Adams zijn het ‘cool climate’ fruit, het sappige en vlezige mondgevoel en het levendige zuurgraad. In een wijn van Adams zul je nooit zoetsappige jam-achtige tonen ontdekken. Daarnaast zijn de alcoholpercentages relatief laag, Simone streeft naar maximaal 12,5 - 13%.

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »