Gies Düppel

Nog zo'n wijnmaker waar wij erg blij van worden en inmiddels een vaste waarde in ons assortiment. Speciale aandacht vragen wij voor de wijnen op literfles. De zogenaamde “brot-und-butter weinen”. De wijnen waar een Duitse wijnboer het meest van verkoopt en hij zijn brood en boter van betaalt. Het zijn de visitekaartjes van de wijnboer. Ongecompliceerd lekker! En absoluut hoog van kwaliteit, de wijnboer kan het zich immers niet permitteren om zijn basis wijn ‘onder de maat’ aan te bieden. Wijn om dagelijks te drinken én te delen met je vrienden. Ideaal als huiswijn voor dagelijks gebruik.

 

Volker Gies was één van de talenten uit de Pfalz en mede oprichter van de "Südpfalz Connexion". In de Gault Millau 2007 behoorde Gies-Düppel al tot de “Aufsteiger des Jahres”. Inmiddels heeft hij drie druiventrosjes (soort sterren) achter zijn naam. Ook in de Eichelmann is hij goed voor **** (4 sterren). In 1999/2000 (na zijn opleiding als Weinbautechniker in Bad Kreuznach) heeft Volker de leiding op het familiebedrijf overgenomen van zijn vader. En samen met zijn vrouw Tanja werkt hij zeer gedreven aan de verdere uitbouw van de kwaliteit. Zijn grote liefde gaat uit naar Riesling (38% van de aanplant), maar Volker is ook zeer bedreven in het maken van mooie Burgunders, zoals Spätburgunder, Weisserburgunder en Grauerburgunder. Zijn collectie is omvangrijk.

Volker maakt zuivere, elegante wijnen met prachtig fruit en een mineraal karakter. De wijnen hebben een uitgesproken droog profiel, terwijl de (altijd) aanwezige zuren voor een mooie structuur zorgen. Op het Weingut werkt men niet gecertificeerd biologisch, maar Volker gaat wel heel zorgvuldig te werk in zijn wijngaarden. Zo gebruikt hij geen insecticiden en geen kunstmest. Hij is zuinig op zijn 'terroir'. De gisting verloopt (zoals bij velen) met geselecteerde gistcellen. Spontane vergisting past Volker alleen toe wanneer hij er zeker van is dat de wijn dat 'aankan'. Toch is bij hem duidelijk terroir te onderscheiden. De bekende Duitse wijnschrijver Stuart Pigot is daar helder in: 'terroir ohne sponti'. Volker bewijst dat je ook met behulp van moderne wijnbouwtechniek duidelijk terroir kunt laten spreken. Zijn wijnen kunnen ook zeer goed rijpen.

Volker kan zeer boeiend vertellen over zijn terroir in Birkweiler, gekenmerkt door Buntsandstein, Muschelkalk en Rotliegendes. In de nieuwe Vinothek wordt de muur opgesierd door een paar uitsneden van deze drie bodemsoorten. Mandelberg en Kastaniënbusch zijn de bekendste wijngaarden. Daar worden ook de mooiste wijnen gemaakt, met een groot bewaarpotentieel.

Gies Düppel
Gies-Düppel - Riesling Terroir Proeverij
Artikelcode ProefDüppel2
€42,25
op voorraad
Proef 3 verschillende terroir Riesling's van Gies-Düppel: KALKSTEIN, GNEIS en SCHIEFER
Gies Düppel
Gies-Düppel - Weisser Burgunder trocken 2020 (100cl)
Artikelcode GDWeiss20L
€10,02
op voorraad
Literfles - Weisser Burgunder (Pinot Blanc) | Sugar 6,1 / Acidity 6,4
Gies Düppel
Gies-Düppel - Spätburgunder Birkweiler 2015
Artikelcode GDSB15
€21,07
op voorraad
Komt uit de wijngaarden Birkweiler Kastanienbusch (Dachsberg) & Birkweiler Rosenberg. Teroir: Buntsandstein & Mergel.| RZ 1,7 g/l; S 5,1 g/l.
Gies Düppel
Gies-Düppel - Riesling trocken KALKSTEIN 2016
Artikelcode GDRKalks16
€13,43
op voorraad
Gies Düppel
Gies-Düppel - Spätburgunder Birkweiler Rosenberg 2017
Artikelcode GDSpaRos17
€21,37
op voorraad
12 maanden in 300 Liter-Barrique | Mergelböden | RZ 0,3 g/l; S 4,8 g/l
Gies Düppel
Gies-Düppel - Spätburgunder ILLUSION 2020
Artikelcode GDIllusion20
€11,40
op voorraad
Blanc de Noir van Spätburgunder | Terroir: Quarzsandstein & Mergel | RZ g/l; S g/l
Gies Düppel
Gies-Düppel - Spätburgunder Birkweiler Kastanienbusch 2012
Artikelcode GDSBK12
€27,42
op voorraad
Gies Düppel
Gies-Düppel - Spätburgunder Birkweiler MAGNUM 2014
Artikelcode GDSB14M
€46,36
op voorraad
Gies Düppel
Gies-Düppel - Riesling trocken GRANIT 2016
Artikelcode GDRGranit16
€13,43
op voorraad
Uit de Rotliegend-periode, sedimentair gesteente gevormd door graniet, door de Ranschbacher Seligmacher. Een minerale karaktervolle wijn.