Domaine Alzipratu is een echt familie-wijnhuis in de Balagne-streek van Haute-Corse, in het noordwesten van het eiland Corsica. Het ligt ongeveer 8 km van Calvi en is ideaal gelegen tussen zee en bergen, wat de wijngaarden een bijzonder contrastrijk klimaat geeft dat helpt bij de ontwikkeling van expressie van aroma’s in de druiven. Het domein beslaat ongeveer 40 – 43 hectare wijngaarden die verspreid liggen over verschillende hellingen en stukjes grond rond Zilia, Calenzana en Moncale in de hoogtevallei van de Figarella. De ligging tussen de Mediterrane zee en de bergen zorgt voor warme dagen en koele nachten, wat goed is voor frisse zuren en aromatische wijnen. De bodems bestaan voornamelijk uit granietarenen (zandbodems, met verweerd graniet). Het domein maakt wijn binnen de AOC / AOP Corse Calvi (beschermde herkomstbenaming). Het domein werd opgericht rond de jaren 1960, begonnen door Baron Henry Louis de La Grange bij het Alzipratu-klooster, later uitgebreid en sinds generaties geleid door de familie Acquaviva. Nu is het vader Pierre en zijn twee zonen die het domein runnen. Inmiddels zijn ze volledig biologisch gecertificeerd.
Ze produceren een gevarieerde selectie wijnstijlen, waaronder rode, witte, rosé en soms zoetere wijnen, vaak met nadruk op traditionele Corsicaanse rassen: Sciaccarellu, Niellucciu, Vermentinu, Biancu Gentile, Grenache, Minustellu en Aleaticu.
Typische cuvées zijn bijvoorbeeld: Fiume Seccu (Fiumeseccu): verkrijgbaar als rood, rosé en wit -vaak mediterrane, frisse stijl met lokale karakteristieken. Pumonte: vaak wit of soms rosé en rood, met aromatische frisheid en mediterrane invloeden. Veel van deze wijnen worden internationaal gedistribueerd en verschijnen op sommelier-lijsten met diverse smaken van fruitig en zilt tot kruidig en medium-body.