MonteRosola

MonteRosola ligt in het Toscaanse binnenland - in de provincie Pisa - vlakbij het middeleeuwse stadje Volterra, ten zuidwesten van Florence. Het domein ligt op een plateau en wordt omringt door beboste valleien. Vanuit de wijngaarden zijn er prachtige vergezichten die reiken tot aan de Tyrreense zee. Hier heerst een - voor wijnstokken - bijzonder aangenaam microklimaat met droge en hete zomermaanden aangevuld door een verkoelende bries.

Tenuta MonteRosola is een relatief jong wijndomein. Het werd gesticht in 1999, maakt sinds 2003 uitstekende wijnen en is in 2013 overgenomen door de Zweedse familie Thomaeus. In de afgelopen jaren hebben zij het domein stevig onder handen genomen. De bestaande bouw is uitgebreid met een enorme wijnkelder, een speciale ruimte om de gebottelde wijnen te laten rijpen, een prachtig proeflokaal, een dakterras en zelfs vergaderzalen. Het resultaat mag er wezen: traditionele bouw en moderne architectuur gaan hand in hand. Naast de verbouwing is het aantal hectare aan wijngaarden ook flink uitgebreid - tot 25 hectare - goed voor zo’n 140.000 flessen per jaar. Kortom: de familie Thomaeus heeft een serieus wijnbedrijf neergezet.


De hele familie Thomaeus is werkzaam bij MonteRosola. Zij werken samen met het team dat al werkzaam was voor de overname in 2013. Daarnaast is het team aangevuld met experts. En dan niet zomaar experts. Er is een samenwerking aangegaan met Alberto Antonini. Hij overziet de gehele productie. Alberto is een legendarische oenoloog, voorheen werkzaam bij de beroemdste wijnbedrijven van Italië zoals Antinori (o.a. Solaia, Tignanello en Pèppoli). Het feit dat hij bij de vinificatie wordt betrokken maakt duidelijk dat men bij MonteRosola niet zomaar mooie wijn willen maken, maar dat er wordt gericht op de hoogst haalbare kwaliteit. De vraag is dan ook? Wordt MonteRosola één van de nieuwe ‘Super Tuscans’?

 

Proefnotities:
Mastio 2018
De ‘basis’ rode wijn - ‘Mastio’ - wordt gemaakt van 100% Sangiovese en overtuigde ons eigenlijk direct. Het is één van de puurste Sangioveses die ik ooit heb geproefd. Volop rood fruit, heerlijk kruidig, florale tonen, viooltjes en met een aangename frisheid. De wijn wordt zowel vergist als gerijpt op betonnen vaten. Na de vergisting rijpt de wijn 10 maanden op beton. Hierna volgt een flesrijping van 12 maanden. Het grote voordeel is dat de ‘Mastio’ daardoor al mooi op dronk is bij uitgifte. Een wijn die perfect gecombineerd kan worden bij e Italiaanse keuken met haar gerechten op basis van tomaten.

Crescendo 2016
Zoals de naam ‘Crescendo’ al verklapt is deze wijn sterker/krachtiger dan de ‘Mastio’. Wederom 100% Sangiovese en wederom een fermentatie in betonnen vaten, maar daarna volgt een rijping van 15 maanden op Franse eikenhouten vaten van 225 liter. Een wijn met een krachtige neus met volop rood fruit. In de mond heerlijk sappig en kruidig en wederom een mooie frisheid. Verassend! Wel wat jong, maar een uurtje in de karaf doet wonderen.

Corpo Notte 2016
De ‘Corpo Notte’ gaat duidelijk in de richting van de ‘Super Tuscans’. Het is een blend van 70% Sangiovese en 30% Cabernet Sauvignon. Een dergelijke samenstelling wordt ook bij de Tignanello van Antinori toegepast. Daar wordt er echter ook nog een klein beetje Cabernet Franc toegevoegd. MonteRosola ligt midden in het ‘Super Tuscan’ gebied, precies tussen de legendarische wijnhuizen Tenuta Tignanello in het binnenland, en Tenuta San Guido(Sassicaia) aan de kust van de Tyrreense zee in. Het is dus ook niet verassend dat het MonteRosola lukt een zeer geslaagd exemplaar te produceren. De aanzet ik krachtig, in de mond rijp rood fruit en duidelijk aanwezige taninne. De aroma’s van de houtrijping zijn mooi verweven met het fruit. Een stevig glas wijn, maar toch ook weer elegant, met een verassende frisheid en bovendien een ongelofelijke finesse. Perfect met wat harde gerijpte kaas, charcuterie of gegrild of gebakken vlees, maat dat geldt eigenlijk voor alle bovenstaande wijnen.

Cassero 2019
Naast al het rode geweld wordt er ook een heerlijke kruidige, verfrissende en sappige witte wijn geproduceerd van 100% Vermentino: de ‘Cassero’. Wederom vergisting en rijping op betonnen vaten. Een aanrader, net als alle andere wijnen zeer de moeite waard.

 

MonteRosola
MonteRosola - Mastio 2018
Artikelcode MRMastio18
€17,47
op voorraad
100% Sangiovese
MonteRosola
MonteRosola - Corpo Notte 2016
Artikelcode MRCorpoNott16
€41,90
op voorraad
70% Sangiovese | 30% Cabernet Sauvignon
MonteRosola
MonteRosola - Crescendo 2016
Artikelcode MRCrescendo16
€30,89
op voorraad
100% Sangiovese
MonteRosola
MonteRosola - Cassero 2019
Artikelcode MRCassero19
€17,47
op voorraad
100% Vermentino