Delen
Deel dit product
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Vía Arxéntea - Tinto - D.O. Monterrei 2021

Vía Arxéntea - Tinto - D.O. Monterrei 2021

€14,82
108 op voorraad
Mencía (25%), Sousón (25%), Tempranillo (25%), Caiño Largo (13%), Caiño Redondo (12%) | Fermented and aged in Inox tank
importeur van bijzondere wijnen.
  • Gratis bezorging in Nederland
    bij bestellingen vanaf € 95,00 (m.u.v. de Waddeneilanden)
  • Voor 16:00 besteld
    binnen 2-3 werkdagen in huis
  • Persoonlijk advies
    bel + 31 341 55 64 09
  • Afhalen in ons Magazijn in Ermelo is mogelijk
    op afspraak + 31 341 55 64 09
Beschrijving

Deze wijn is een zogenaamde 'field-blend' van Mencía, Arauxa (Tempranillo), Caiño largo, Caiño redondo en Sousón. Afkomstig van één perceel van ongeveer één hectare groot, geplant aan het einde van het eerste decennium van deze eeuw.

De eerste jaargang met alleen druiven van dit perceel was 2016, de wijnstokken waren toen nog jong. In het jaar daarop vernietigde sterke vorst de volledige oogst en het jaar daarop was daardoor de schade nog groot. In 2019 is eigenlijk pas sprake van de eerste "normale" vintage van deze wijn.

De combinatie is goed doordacht: Caiño heeft veel tonen van bosbessen, Arauxa (de Tempranillo) zorgt voor wat tannines, Mencía geeft het fruit en de minerale tonen, en Sousón de frisheid en zuurgraad. Dit alles resulteert in een zeer interessante blend.

Alle druiven worden tegelijkertijd geplukt, anders zou de co-fermentatie niet goed werken. De most fermenteert in kleine inox tanks, de wijn rijpt er een half jaar. Normaal gesproken is er één bottelbeurt, maar door de problemen in de jaargangen bottelde Manuel in 2017 en 2018 een deel van de productie vroeg, alleen om de regionale markt te bedienen. Het tweede deel werd toen steeds in augustus gebotteld.

Dit is een klassieke en zeer goed gemaakte Galicische rode wijn: niet te licht, niet te Mencía-gedreven, fris, en elegant. Deze fantastische 'field-blend' bewijst maar eens weer dat er geen eikenhouten nodig is om een mooie volle en complete wijn te maken. 

Jaargang 2020 heeft nog steeds de aanduiding Mencía op het label staan. Ik hoop dat dit snel verandert, want het geeft niet helemaal goed aan om wat voor wijn het gaat.

PERSWIJN: Mei/Juni 2022: *****

Geur: rijp fruit, bessen, kersen, toast. Smaak: sap, rond, milde zuren, bittertje