-
Gratis bezorging in Nederlandbij bestellingen vanaf € 95,00 (m.u.v. de Waddeneilanden)
-
Voor 16:00 besteldbinnen 2-3 werkdagen in huis
-
Persoonlijk adviesbel + 31 341 55 64 09
-
Afhalen in ons Magazijn in Ermelo is mogelijkop afspraak + 31 341 55 64 09
Zes Spaanse wijnen voor een onvergetelijke Spaanse wijn-spijs avond.
Bubbel
At Roca - Clàssic Penedès Reserva Brut Nature 2021
Natuurlijke starten we met een Cava. En wat voor één. Deze biologische cava van 50% Macabeu, 30% Xarel·lo, 20% Parellada is gemaakt door de zoon van Agusti Torelló, één van de allerbeste Cava producenten. De wijn heeft net als Champagne een lange rijping op de lie, wel 20 maanden. Mondschonend en loepzuiver. Elegant en krachtig tegelijk. Door zijn mooie zuren en strakke minerale afdronk ideaal geschikt voor bij de Oesters of andere Tapas en starters, zoals rauwe Spaanse hammen, Ibérico (Pata Negra) en Serrano.
Wit
Vía Arxéntea - Godello Treixadura 2022
Uit het warmste van Galicië, Monterrei, deze combinatie van Godello en Treixadura. Mooie fris strakke wijn met aroma's van citrusfruit, witte bloesem, witte perzik en een lichte ziltigheid. Door een lie rijping krijgt deze wijn een klein vetje. Combineert mooi met het klassieke Pulpo a la Gallega, gegrilde octopus met olijfolie, zeezout en paprikapoeder. Garnalen met knoflook en peterselie doet het ook altijd goed.
Hij gaat dus heel goed bij alles wat uit de zee komt, maakt niet uit, als het maar kakelvers is: schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en gamba's, oesters, coquilles en allerlei soorten vis zoals sardientjes of mul.
Bodegas Fulcro - Finca A Pedreira 2021
Nog zo'n prachtige witte wijn van de noordwest kust van Spanje, de Rías Baixas, van 100% Albariño. Ook deze wijn gaat heel goed bij alles wat uit de zee komt, maar hij is een stukje volwassener dan de Txacoli, dus je kunt hem prima na deze in het menu schenken. De wijn is vol van smaak, met perzik en mineraal in de afdronk, met tonen van jodium en zeezout. Beetje 'stenig' ook. Gaat goed bij Krab (bijvoorbeeld krabkoekjes) of Kreeft. Voegt ook heel goed bij Sushi, vooral als er Krab of Zalm in is verwerkt. Doordat de wijn goed voegt bij rijst zou een mooie Paella ook niet misstaan. En ik denk zelfs dat deze wijn een 'ouderwetse' garnalencocktail optilt naar een hoger niveau. En ook bij wit vlees komt ie uit de verf: wat te denken van zacht gegaarde dikke karbonade, met een salade van kikkererwten en spinazie of venkel en sinaasappel.
Rood
Vinos Sinceros - Veintisiete Ribera Tempranillo 2022
Veintisiete (27) is een project van Luis Martín, de wijnmaker van Vinos Sinceros, met als motto: “eeuwige jeugd, met de ziel van Ribera”.
De ‘Club van 27’ (Of: Forever 27) is de benaming voor een groep beroemde muzikanten die op 27-jarige leeftijd overleden. Tot deze ‘club’ behoren circa vijftig artiesten, onder wie Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrisson (The Doors), Chris Bell en Jimi Hendrix. Maar ook artiesten als Amy Winehouse, Alan Wilson, Robert Johnson, Grateful Dead-oprichter Ron ‘PigPen’ McKurnan, Richie James Edwards en voormalig Rolling Stones-gitarist Brian Jones stierven toen ze nog maar 27 jaar oud waren. Dit project is het kleine eerbetoon van Luis Martín aan deze jonge artiesten.
Luis: “Ja, we houden van jonge wijnen. We geloven erin omdat ze altijd de waarheid vertellen. Ze drukken zich uit zoals ze zijn, zonder make-up, zonder maskers. Via hen lezen we de geschiedenis van de wijngaard en de vintage. Ze hebben een kort leven, meestal omdat ze direct gedronken worden, maar ze hebben veel te vertellen.”
Heerlijk verteerbaar en sappig glas Tempranillo. 3 maanden houtlagering geeft wat body. Past heel goed bij varkensschouder, Pulled Pork, maar ook Lamskoteletten. Gebruik zachte specerijen in je gerechten zoals gegaarde knoflook, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, komijn en foelie dan zal de wijn haast altijd goed voegen. Ook mild zoete paprika in je gerecht zal het goed doen en groenten zoals geroosterde biet, wortels en pastinaak.
Viñedos y Bodegas Pablo - Gran Víu Selección 2016
Een Spaanse 'krachtpatser' van 60% Garnacha, 20% Tempranillo en 20% Cariñena (Carignan) uit de regio Cariñena DO, het Noorden van Spanje, ten westen van Barcelona (Aragón). Een volle en rijke wijn, met tonen van bosbessen, kersen en zwart fruit, kruidnagel en jeneverbes. Deze wijn vraagt om stevige Spaanse stoofgerechten, zoals gestoofde Ossenstaart of wildzwijn ragout. Of een mooi stuk rood vlees op de BBQ
Dessert
Celler Les Freses - Dolç de Les Freses 2019 (50cl)
De Dolç de Les Freses is een zoete wijn gemaakt van Moscatel d‘Alexandria, maar is anders dan de gebruikelijke zoete Moscatel wijnen: meer wijn en er is minder alcohol toegevoegd. Complexer, maar aan de andere kant gemakkelijk te drinken vanwege het lage alcoholgehalte. Past goed bij lichte fruit desserts of kaas, maar kan ook dienen als digestief op een hete zomerdag.
De druiven worden (relatief) laat geplukt om te rekenen op een goed suikergehalte. Vervolgens fermenteert de most in een inox tank tot ongeveer dertien graden alcohol. Op dit moment wordt de gisting gestopt door wijnalcohol toe te voegen, maar alleen om de gisting te stoppen, niet om meer alcohol toe te voegen. De daaropvolgende rijpingsperiode concentreert de wijn, het uiteindelijke alcoholgehalte ligt dicht bij de vijftien procent, het suikergehalte niet te hoog.