Raumland

Raumland is een begrip in de internationale wijnwereld. Het Sekthuis wint jaar in jaar uit elke mogelijke prijs en wordt regelmatig, op blind proeverijen, boven kostbare Franse Champagnes verkozen. Daarnaast is Raumland het enige Sekthuis binnen de VDP. De constante vergelijking van zijn mousserende wijnen met die uit de Champagne is wat vermoeiend, maar tegelijkertijd is Volker er trots op dat zijn wijnen het, op concoursen, mogen opnemen tegen de Champagne-adel. Volker: “Hoewel de Fransen bekend staan om hun nationale trots, wordt er zelfs in Parijs Raumland gedronken. En als ik mijn plaatselijke handelaar mag geloven, worden mijn sekten zelfs bediend in het Élysée-paleis.”

 

 

Volker Raumland begon zijn avontuur toen hij tijdens zijn studie oenologie in Geisenheim deelnam aan een wedstrijd voor mousserende wijnen. Hij pakte een fles Müller-Thurgau uit de kelder van zijn vader (wijnmaker in de Pfalz) en maakte er Sekt van. De winnaar werd onthuld tijdens de blinde proeverij, het was de Müller-Thurgau uit Bockenheim. Dit was het moment waarop Volker besloot om als wijnmaker al zijn ‘zinnen’ te zetten op het maken van Sekt.

In 1986 kocht Volker een vrachtwagen waarmee hij bij wijnboeren op locatie mousserende wijnen kon maken. Hij plaatste een advertentie in de krant waarbij hij zijn diensten aanbood. Het werd direct een succes en hij ging, als een soort messenslijper, van deur tot deur bij wijnboeren in Duitsland, Oostenrijk en later zelfs Frankrijk. Dit deed Volker totdat hij in 1990 het perfecte wijnhuis vond voor zijn eigen project. De vier hectare aan wijngaarden werden opnieuw beplant, en alles werd ingericht om zo mooi mogelijke mousserende wijnen te maken. Tegenwoordig werkt Raumland met bijna tien hectare, deze zijn beplant met 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir en 20% Meurnier, Riesling en Pinot Blanc.

Nog steeds helpt Volker andere wijnboeren bij het maken van hun mousserende wijnen. Naast de 800.000 eigen flessen die rijpen in de kelders van Raumland liggen er nog eens 300.000 van andere boeren, waaronder die van ‘onze’ Rainer Schaitmann. De boeren vermelden dan vaak trots op het etiket: “mousserend door Volker Raumland“.

De kracht van Raumland zit hem in de compromisloze aanpak: alleen maar handwerk, strenge selectie bij het plukken, lange vergisting en een uitzonderlijke lange rijping op de ‘lie’ (de uitgewerkte gisten) van drie tot wel tien jaar. Alleen de eerste 50% van de persing wordt gebruikt, de zogeheten ‘Tête du Cuvée’. Dit deel heeft een hoger zuurtegraad en het grootste rijpingspotentieel. Het overige deel van de persing, de ‘taille’, komt niet in de cuvée’s van Raumand en wordt verkocht. De dosering ligt tussen de nul en zes gram per liter. Volker: “Hoe langer de Sekt op de gist ligt, hoe rijper, en hoe minder zoet er nodig is om in balans te komen.

 

Raumland
Raumland - Blanc de Noirs Grande Réserve Brut 2008
Artikelcode RaumBdNGR08
€91,86
op voorraad
VDP.Sekt.Prestige | Spätburgunder (Pinot Noir) | Restzucker 6,3 g/l Säure 7,3 g/l |
Raumland
Raumland - Cuvée Katharina Tradition Brut Nature 2015
Artikelcode RaumKathBN15
€25,81
op voorraad
72% Pinot Noir 28% Pinot Meunier | Restzucker 2,5 g/l Säure 7,5 g/l |
Raumland
Sekthaus Raumland - Blanc de Blanc Brut 2010
Artikelcode RaumBdBB10
€34,47
niet op voorraad
100% Weissburgunder (Pinot Blanc) | Restzucker: 6,2 g/l Säure: 7,5 g/l
Raumland
Sekthaus Raumland - Pinot Prestige Brut 2010
Artikelcode RaumPinPB10
€33,14
niet op voorraad
Spätburgunder (Pinot Noir) | Restzucker: 5,0 g/l Säure 7,8 g/l | Bester Deutscher Winzersekt im Gault Millau 2018 / 95 Punkte
Raumland
Raumland - Blanc de Blancs Grande Réserve Extra Brut 2008
Artikelcode RaumBdBGR08
€91,86
op voorraad
VDP.Sekt.Prestige | 100% Weissburgunder (Pinot Blanc) | Restzucker 2 g/l Säure 7,2 g/l |
Raumland
Raumland - Pinot Kirchenstück Réserve Brut Nature 2011
Artikelcode RaumPinKir11
€47,82
op voorraad
VDP.Sekt.Prestige | Spätburgunder (Pinot Noir) | Restzucker 2,5 g/l Säure 7,0 g/l |
Raumland
Sekthaus Raumland - Blanc de Blanc Reserve Brut 2012
Artikelcode RaumBdBB12
€35,80
op voorraad
93% Weissburgunder (Pinot Blanc) 7% Chardonnay | Restzucker: 4 g/l Säure: 7,5 g/l |
Raumland
Sekthaus Raumland - Weisser Trauben Secco Alcohol vrij
Artikelcode RaumlWTrauSec
€9,74
op voorraad