Doniene Gorrondona

Dit wijnhuis vraagt een wat uitgebreidere introductie omdat het in een wijngebied ligt die voor de meesten van ons vrij onbekend is, nl. Spaans Baskenland, het gebied tussen Bilbao en San Sebastian, aan de grens bij Frankrijk.

Hier vinden we één van de kleinste wijngebieden van Spanje waar met name witte wijnen worden gemaakt van de inheemse druif Hondarribi Zuri , genaamd Txakoli. De productie van Txakoli is laag en de wijn wordt bijna niet geëxporteerd. Txakoli is altijd fris, met veel Citrus tonen, heeft een laag alcoholpercentage en vaak een tinteling van het kleine beetje koolzuur. De Basken drinken de wijn bij verse en rauwe vis en bij hun pincho's, de lokale tapas gerechtjes, waar vaak vis in is verwerkt. Het Txakoli gebied is heel klein en kent desondanks nog drie DO's (Denominación de Origen): Txakoli de Getaria (de grootse en bekendste van de drie in de buurt van San Sebastian), Txakoli de Bizkaia (bij Bilbao) en Txakolí de Álava (iets meer in het binnenland).

Doniene Gorrondona ligt in Bakio (Txakoli de Bizkaia), dat wordt bepaald door een kleine baai met een zandstrand van zo'n 350 meter. Het ligt zeer geïsoleerd: in het westen, zuiden en in het oosten scheiden opmerkelijke bergketens Bakio van de rest van de wereld, in het noorden ligt de Atlantische Oceaan. Daarom vormt Bakio een eigen microklimaat: de condities zijn echt anders dan die in elk van de naburige dorpen. Op zo'n 2.000 meter van het strand eindigt de vallei. Het is er smal en een deel van het dorp is tegen de hellingen gebouwd, ook het schaarse aantal wijngaarden is daar te vinden. Over het algemeen bevinden ze zich op de westelijke hellingen, alleen dicht bij de wijnmakerij Doniene Gorrondona en in het zuiden van de gemeente zijn er enkele wijnstokken geplant op de oostelijke hellingen. De invloed van de zee in de wijngaarden is hier overal heel duidelijk te merken.

Doniene Gorronda is opgericht door drie vrienden uit de regio die de oude wijngaarden en het oude wijnhuis nieuw leven hebben ingeblazen. Eén van hen is wijnmaakster en oenoloog Itziar Insausti (dat is de dame met het witte shirt). Itziar's broer Egoitz werkt in de wijnmakerij en assisteert Julen Frías in de wijngaarden. Ze bezitten 15 hectares aan wijnstokken, allemaal in de pergolastijl aangeplant, zodat de wind de druiven droog kan blazen. En dat is hard nodig in deze vochtige omgeving, zo vlak bij de kust. 

Filters
Doniene Gorrondona
Doniene Gorrondona - Beltza D.O. Bizkaiko Txakolina 2020
Artikelcode GorronBelt20
€18,00
op voorraad
Hondarrabi Beltza 100%
Doniene Gorrondona
Doniene Gorrondona - Beltza D.O. Bizkaiko Txakolina 2020
Hondarrabi Beltza 100%
€18,00