De Blas Serrano

De bodega is opgericht in het jaar 2006 door twee families De Blas en Serrano, beiden afkomstig uit Aranda de Duero. Het wijngoed, gelegen aan de weg naar Santa Cruz, vlak buiten het dorp Fuentelcésped, begon toen net de tweede “boom” in de Ribera del Duero op zijn eind liep. Gedurende meer dan tien jaar zijn de wijnen gemaakt door Sophie Kuhn (een wijnmaakster uit de Elzas, afkomstig uit een wijnfamilie (Domaine Haasz-Silber in Dambach-la-Ville en Domaine Engel) en afgestudeerd in oenologie aan de Université de Dijon-Bourgogne. Internationale ervaring heeft zij voornamelijk opgedaan in Frankrijk bij "Domaine Olivier Leflaive", "Château Cheval Blanc" en in "Tain L'Hermitage", evenals in Toscane en Australië. Na haar terugkeer naar de Elzas volgde Bequer Prieto haar op als technisch directeur.

In het zuidoostelijke deel van Ribera del Duero (vanwege de extreem hoge temperaturen in de zomer, vaak de oven van Ribera genoemd) is het gebied opgedeeld in veel kleine gemeenten. De Blas Serrano heeft dan ook zijn percelen verspreid in Fuentelcésped, in Fuentespina, in Milagros, maar ook in de gemeente Aranda de Duero. Niettemin markeert Fuentelcespéd het centrum van de bodega. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 830 tot 950 meter.

Alle druiven die in de wijnmakerij worden verwerkt, zijn afkomstig van percelen die eigendom zijn van de twee families. Sommige wijnstokken zijn echt oud, zoals die op het perceel Los Cerezos, dat meer dan honderdtwintig jaar oud is. Er zijn andere, kleinere percelen met meer dan tachtig jaar oude stokken. Er zijn echter ook percelen zoals El Hoyo of Camino la Bodega die in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw zijn aangeplant. Al met al verbouwt men op zo'n 25 ha. wijnstokken.

Door de klimatologische omstandigheden zijn de opbrengsten laag. Het is niet alleen de zomerhitte die voor lage opbrengsten zorgt, ook de vorst in mei is vrij frequent, en zelfs in september kan de temperatuur aanzienlijk dalen. Sterke regenval is ook een belangrijk punt. En over het algemeen zijn de bodems niet zo vruchtbaar, die bestaat uit een vrij dikke laag van kleirijke grond gevolgd door kalksteen of kalkachtige grond. In het uiterste zuiden van Fuentelcésped kan karst worden gevonden.

Afgezien van twee percelen die de basis vormen van twee single-vineyard wijnen, zijn de De Blas Serrano wijnen Estate wijnen, het type bodem en de leeftijd van de wijnstokken zijn de cruciale punten.

Het wijnhuis staat op een helling, deels geïntegreerd in de berg. Dit maakt het mogelijk om met zwaartekracht te werken, het helpt ook om de opslag in perfecte omstandigheden te houden. Elke wijn rijpt in eikenhouten vaten, de meeste zijn niet nieuw, bijna allemaal van Frans eiken.

Door de klimatologische omstandigheden schommelt de output sterk: in sommige jaren vullen ze meer dan 50.000 flessen, terwijl in andere jaren de helft daarvan nauwelijks wordt bereikt.

Filters
De Blas Serrano
De Blas Serrano - Ribera del Duero - Phylos 2015
Artikelcode BlasPhylos15
€16,20
op voorraad
Tempranillo (100%) | 12 mnd rijping barrique 225-300L.
De Blas Serrano
De Blas Serrano - Ribera del Duero - Phylos 2015
Tempranillo (100%) | 12 mnd rijping barrique 225-300L.
€16,20
De Blas Serrano
De Blas Serrano - Ribera del Duero - De Blas Serrano 2014
Artikelcode BlasBlas14
€25,52
op voorraad
Tempranillo (100%) | de malolactische vergisting is voor de helft in RVS, de helft in hout | 17 mnd rijping barrique 225-300L
De Blas Serrano
De Blas Serrano - Ribera del Duero - De Blas Serrano 2014
Tempranillo (100%) | de malolactische vergisting is voor de helft in RVS, de helft in hout | 17 mnd rijping barrique 225-300L
€25,52