De Blas Serrano

Het wijnhuis is opgericht in 2006 door de twee families: DE Blas en Serrano, beide afkomstig uit Aranda de Duero. Het domein, gelegen aan de weg naar Santa Cruz, enkele meters buiten het dorp Fuentelcésped, begon net toen de tweede hype van Ribera del Duero tot een einde kwam. Gedurende meer dan tien jaar zijn de wijnen gemaakt door Sophie Kuhn. Na haar terugkeer naar de Elzas volgde Bequer Prieto haar op als technisch directeur.

In het zuidoostelijke deel van Ribera del Duero (vanwege de extreem hoge temperaturen in de zomer, vaak de oven van Ribera genoemd) is het gebied opgedeeld in vele gemeenten van niet zo enorme omvang. De Blas Serrano heeft percelen in de dorpen Fuentelcésped, Fuentespina, Milagros, maar ook in de gemeente Aranda de Duero. Niettemin markeert Fuentelcespéd het centrum van de wijngaarden.
Alle druiven die in de wijnmakerij worden verwerkt, zijn afkomstig van percelen die eigendom zijn van de twee families. Sommige percelen zijn echt oud, Los Cerezos bijvoorbeeld meer dan honderdtwintig jaar En er zijn andere, kleinere percelen, die meer dan tachtig jaar oud zijn. Maar er zijn ook percelen zoals El Hoyo of Camino la Bodega die in het eerste decennium van de 21 eeuw zijn aangeplant. Al met al heeft de familie zo’n 25 hectare wijnstokken in bezit. Door de extreme klimatologische omstandigheden zijn de opbrengsten echter laag en schommelt de opbrengst sterk: in sommige jaren vullen ze meer dan vijftigduizend flessen terwijl in andere jaren de helft daarvan nauwelijks wordt bereikt.

Het is n.l. niet alleen de zomerhitte die voor lage opbrengsten zorgt, ook de vorst in mei is vrij frequent, en zelfs in september kan de temperatuur aanzienlijk dalen. Sterke regenval is ook een belangrijk punt, en over het algemeen zijn de bodems niet zo vruchtbaar. Het basistype bodem in de streek bestaat uit een vrij dikke laag van kleirijke grond gevolgd door kalksteen of kalkachtige grond. In het uiterste zuiden van Fuentelcésped kan ook karst worden gevonden.

Afgezien van twee percelen die de basis vormen van twee single-vineyard wijnen, zijn de De Blas Serrano wijnen Estate wijnen, het type bodem en de leeftijd van de wijnstokken zijn de cruciale punten. Het wijnhuis staat op een helling en het gebouw is deels geïntegreerd in de berg. Dit maakt het mogelijk om met zwaartekracht te werken. Het helpt ook om de opslag in perfecte klimatologische omstandigheden te houden. Elke wijn rijpt in eikenhouten vaten, de meeste zijn niet nieuw, bijna allemaal gemaakt van Frans eiken.

De Blas Serrano
De Blas Serrano - Ribera del Duero - Phylos 2015
Artikelcode BlasPhylos15
€16,20
op voorraad
Tempranillo (100%) | 12 mnd rijping barrique 225-300L
De Blas Serrano
De Blas Serrano - Ribera del Duero - De Blas Serrano 2014
Artikelcode BlasBlas14
€25,52
op voorraad
Tempranillo (100%) | 12 mnd rijping barrique 225-300L