Bodegas Fábregas

Bodegas Fábregas in Barbastro is een heel oud familiebedrijf. Van zo’n ‘oeroud’ wijnbedrijf is het interessant om iets te vertellen van de geschiedenis omdat dit iets weergeeft van de ontwikkelingen in de wijnwereld, vaak van bulkwijnen naar fles gebottelde kwaliteitswijnen.

1883: De oprichter Pedro Fábregas Pajés, een inwoner van El Masnou en kapitein van het schip ‘Agustina’, die de reis naar Cuba maakte, besloot zijn leven te veranderen en zich te vestigen in Barbastro, aangetrokken door zijn reeds beginnende wijnhandel. Hier trouwde hij, kreeg drie kinderen en begon zijn zaken met het kopen van wijnen bij boeren uit Barbastro die hij later in Frankrijk verkocht. Het was het jaar 1883 en Bodegas Fábregas als wijnhandel was geboren.

1940: Pedro Fábregas Mur, de tweede generatie van het gezin, nam de wijnhandel in 1940 over. Na zijn dood, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, was het zijn vrouw Doña Pura die verder ging met het management van het bedrijf. Dit was een hoogtepunt, omdat het in die tijd niet gebruikelijk was dat vrouwen managementfuncties bekleedden, en nog minder in een bij uitstek mannelijke wereld zoals wijn.

1950: In de kelder van Graus Street werd tot eind 1950 wijn bewerkt en gedistribueerd tot producties van maximaal één miljoen kilo druiven. Deze wijnen werden in bulk, in vaten verkocht, niet alleen voor de Somontano, maar ook voor de Pyreneese valleien van Benasque, Bielsa, Pineta, Arán of de oever van de Cinca-rivier. Lokale en regionale productie en distributie van bulkwijn.

1960: Al snel werd de stedelijke wijnmakerij te klein en was het de derde generatie van het gezin, vertegenwoordigd door José María Fábregas Roy, die "verder ging" door in 1960 een stuk land te kopen dat bekend staat als "la Alcoholera" in Campo San Juan de Barbastro. Deze belangrijke aanwinst omvatte een distilleerderij gebouwd in 1920, waar wijnmakers van Somontano alcohol produceerde uit het persafval van de druiven. Het gezin paste deze faciliteiten aan voor de productie van wijn in een periode waarin moeder en zoon (Doña Pura en José María) het wijnhuis deelden.

1983: De volgende mijlpaal in de geschiedenis van het gezin vindt plaats in 1984 met de oprichting van de DO Somontano (de officiële appelatie), waarin José María Fábregas Roy een belangrijke rol speelt als initiatiefnemer. Toetreding tot de D.O. vraagt om een radicale verandering in het bedrijfsmodel van Bodegas Fábregas, omdat het noodzakelijk is om de verkoop van wijnen in bulk te vervangen voor eigen botteling. In 1984 komen de eerste eigen wijnen op de markt onder de namen Tinto Morastel en Campo San Juan.

1998: De vierde generatie van het gezin, geleid door Flor Fábregas Canales, was verantwoordelijk voor het saneren, toerusten en aanpassen van de bouw van het wijnhuis aan de criteria en vereisten van de moderne oenologie. Evenzo is men het merk Fábregas blijven versterken met de ontwikkeling van nieuwe referenties in zowel wit, roze en rood.

Anno 2019: Vandaag herhaalt de geschiedenis zich en zijn er weer twee generaties van het gezin die momenteel leven van het wijnbedrijf: Flor Fábregas Canales als manager en zijn zoon Gonzalo Alcalde Fábregas als oenoloog en vertegenwoordiger van de vijfde generatie van de familie. Gonzalo heeft wijnen gemaakt in Montsant, Californië, Nieuw-Zeeland en Frankrijk, in de hoop een dag terug te komen naar zijn huis om de wijnen te maken die hij het liefste drinkt. Zijn grootste uitdaging is om de inheemse Somontano-druiven, zoals Moristel, op de kaart te zetten.

Bodegas Fábregas is een bedrijf dat is meegegroeid met zijn tijd: van wijnhandel, naar producent van bulkwijnen, naar eigen bottelingen om tot slot te eindigen in de niche van ‘slow-wines’.

Filters
Bodegas Fábregas
Bodegas Fábregas - Mingua 2021
Artikelcode FabreMingua21
€9,06
op voorraad
Garnacha, Syrah en Moristel
Bodegas Fábregas
Bodegas Fábregas - Mingua 2021
Garnacha, Syrah en Moristel
€9,06