Wij zijn erg onder de indruk van zijn werk in de kelders. Toen wij in augustus bij hem waren en zijn eerste wijnen proefden waren we dan ook gelijk verkocht. Trots om de champagnes van Christian Gosset te mogen vertegenwoordigen voor de Nederlandse markt. Wordt hij een nieuwe 'star' in de Champagne? Gaan we hem straks terugvinden in het rijtje van beroemdheden zoals Agrapart, Selosse, Jérôme Prévost of Jacquesson? Dat zal de komende jaren moeten blijken. Maak alvast kennis met zijn collectie en ontvang het boek van Gert Crum van ons cadeau.

Christian Gosset is natuurlijk niet helemaal een onbekende in de Champagne scene. We kennen hem allemaal via het familiebedrijf Gosset-Brabant. Pierre Gosset is de fameuze voorvader van die familie. Onder zijn nakomelingen vinden we ook Auguste Gosset en zijn 3 zonen. Eén van hen, André Gosset, ontwikkelde het beroemde handelshuis champagne Gosset. De ander, Gabriël Gosset, koos een ander pad. In 1930 begon hij als Récoltant Manipulant (RM), met de hulp van zijn vrouw Andrée Brabant en creëerde het label Gosset-Brabant. Tegenwoordig wordt dit champagnehuis geleid door hun kleinzoons Michel en Christian Gosset.

Christian Gosset - dans la vigne Christian Gosset - dans la cave Christian Gosset - dans la cave

 

Maar men zit niet stil in de familie want met de oogst van 2016 is Christian voor zichzelf begonnen en afgelopen zomer heeft hij zijn eerste Champagnes op de markt gebracht. Hij heeft de helft van de familie wijngaarden ‘gekregen’ en zijn broer de andere helft. Prachtige terroirs in Aÿ en Chouilly.

Het zijn zeer ‘precieze’ wijnen en met veel overtuiging en aandacht gemaakt. Christian gaat een hele andere weg dan het familie bedrijf Gosset-Brabant en begeeft zich echt op het vlak van het ‘Terroir’. Zo maakt hij vier verschillende 'single-Vineyards' naast zijn basis champagne (de A01). Deze 'single-Vineyards' rijpen allemaal op barrique. Toch is het hout nergens dominant aanwezig.

Het familie huis Gosset-Brabant blijft overigens gewoon nog bestaan. En Christiaan blijft ook daar werkzaam in de sales. Ook deze bijzondere Champagnes zijn bij ons te koop.