meer over Puur & Basic

Beleving

Alle dag’. Eenvoud, ‘niks mis mee’. Geen spéciale aandacht aan eten of drinken besteden.

Smaakprofiel

  • Frisse tonen, fruit en lichte structuur, gemakkelijk drinkbaar
  • Expesssie van het druivenras
  • Mondgevoel noch uitgesproken strak, noch uitgesproken filmend
  • Eenvoudig, niet complex of pretentieus, toegankelijk

Voorbeelden

Algemeen: Toegankelijke wijnen, ‘gewoon lekker’, dankbare wijnen, expressie van het druivenras. Geen of geen herkenbare houtlagering. Nog duidelijk ‘strak’, nog duidelijk ‘filmend’. Gastronomisch makkelijk inpasbaar.

Wit:

  • Jonge Chardonnay zonder hout
  • eenvoudigere Sauvignon uit de nieuwe wereld, Sauvignon/Semillon-combinaties uit Australië
  • basis Pinot Grigio
  • witte Roussillon (Macabeu)
  • Gascogne (Ugni Blanc)
  • witte Rhône (Marsanne)
  • Trebbianno

Rood:

  • eenvoudige Côtes du Rhône (Ventoux)
  • eenvoudige Zinfandel
  • Pinotage
  • Montepulciano d’ Abruzzo
  • Gamay en eenvoudige en jonge Pinot Noir, (Macon, Beaujolais)

Wijn-Spijs

  • Lichte gerechten (verteerbaar), niet complex of pretentieus
  • Naturel en puur
  • Geen overheersing van zuren of vetten en zonder opvallende invloed van ‘kooktechniek’
  • Strakke en filmende elementen komen wel voor (filmend = hier structuur vlees/vis) (strakke = hier bouillon of de groente)

Voorbeelden

  • Lichte pasta gerechten
  • verse Zalm, licht ‘gegrild’ met Asperges en kruidenvinaigrette

Bron © 2000 Peter Klosse