Nieuws

Hieronder vindt u het laatste nieuws. Klik op de link om het goed te lezen.

9 t/m 12 juni - 4 daagse wijnreis naar Emilia-Romagna.
Publicatie : 07/02/2016 00:00:00
Donderdag 9 juni t/m zondag 12 juni 2016 Ga met ons mee op reis naar de vergeten regio Emilia-Romagna. Een regio waar ik (Erik) stiekem een beetje 'verliefd' op ben, met de stad Bologna als de ‘buik van Italië’. Iedereen kent wel de prachtige producten uit de streek zoals Aceto Balsamico di Modena, Mortadella, Prosciutt di Parma, Parmigiano-Reggiano. En ook Ferrari, Lamborghini en Ducati. Allemaal uit de omgeving van Bologna, maar niemand, bijna niemand kent de wijnen uit de streek. Wie kent de lokale druiven Pignoletto, Albana, Lambrusco di Sorbara, Grasparossa en ook Ortugo, Bonarda, Sangiovese di Romagna, Malvasia di Candia en Centesimino. Ga met ons mee om deze regio te proeven en te ontdekken. Als je terug komt ben je misschien net zo ‘verliefd’. Erik van Duijn en Klazien Vermeer
Lambrusco, for dummies?
Publicatie : 06/07/2015 12:39:01
Lambrusco: je wordt er 'oud & gelukkig' van, heb ik zelf gezien.
Publicatie : 30/05/2014 00:00:00
Terug naar de Liefde
Publicatie : 03/04/2014 14:31:25
Wie van ons heeft wijn leren drinken door van Lambrusco te genieten? Kom op, wees eerlijk. Het fraaie zoete fruit sap, uit Emilia-Romanga, met die lichte 'belletjes', welke als een genot over je tong twinkelden, om je vervolgens in vervoering te brengen. Daarna je eerste kus. En stiekem nog een. En weer die zachte, vrolijke belletjes over je tong. Compleet in vervoering van het licht roze, rode sap. Je wereld kon niet meer stuk. Wijn drinken met je eerste liefde. Inmiddels ben je volwassen geworden en drink je 'echte wijn'. Wel 'de liefde', dacht je, maar 'nooit meer Lambrusco'. Inmiddels zijn we 2014. De tijd heeft niet stilgestaan, wij ook niet en 'het gevaar' van de Lambrusco is terug. Wij brengen het tot aan je deur, nog net niet tot aan je mond, om samen met je geliefde te drinken, uit de kelk der verlangen. Lambrusco is terug en de liefde is terug. Een Lambrusco Rosso koop je voor € 2,99 bij de Gall en Gall, maar dan is die 'zoet', slap en vies. Bij Gall hebben ze stilgestaan. Daar begrijpen ze niets van de liefde. Wij wel en wij hebben niet stilgestaan, wij verkopen de 'echte' Lambrusco, die ook de volwassen wijndrinkers lekker vinden, omdat die droog is, lekker droog en gemaakt van de enige echte juiste, de Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Bovendien is onze Lambrusco Organic, Biologisch, en niet alleen omdat dat HIP is, maar omdat onze boer zo werkt omdat die daarmee de beste druiven in zijn kelder krijgt en alleen daardoor zo'n lekkere wijn kan maken. En hij is 'pimpelpaars' zo donker, en lekker vol met fruit, en fris, en een bittertje, alles wat een 'echte wijn' nodig heeft. Met de belletjes als toegift. Wikipedia zegt: "Lambrusco is een lichte verfrissende wijn. Ze is in staat om zowel zware/vette maaltijden te begeleiden als wel als zomerwijn, bij bijvoorbeeld een picknick." Daar zijn wij het wel mee eens, en dat zijn we niet vaak, zo eigenwijs als we zijn. Lambrusco, droog, en fris voor bij de picknick, de borrel, maar ook de vette maaltijd of BBQ. Geloof me, je zult verrast zijn. En de liefde komt terug, de liefde voor je liefde en de liefde voor de wijn. Laat de lente maar komen, laat de zon maar schijnen. We gaan Lambrusco drinken, maar dan wel de echte - Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Secco frizzante. En dit is geen marketing verhaal, maar het is echt zo. Helaas, want sommige mensen vinden marketing leuker dan echte dingen. En eind april ga ik naar de wijnboer toe om alle 'ins and outs' van zijn wijnen te horen. Wordt vervolgd, maar eerst tot de 12e april allemaal, dan zien we elkaar, en drinken de echte Lambrusco. Erik Inmiddels op de website: klik hier en bestel.  
Organic Wines from a real Cab Franc Freak
Publicatie : 03/04/2014 13:51:44
Nicolas Grosbois is 'a crazy guy', a real Cab Franc 'bandit'. Een Cab Franc 'purist', zou ik zeggen. Wij werken met zijn wijnen vanaf 2010 en vanaf het eerste moment is zijn stijl van wijnmaken bij ons en bij onze klanten enorm in de smaak gevallen. Nicolas heeft in 2008 - toen was hij 29 jaar - het familie domein (9 ha) in Chinon overgenomen, in Panzoult, lieu dit « Le Pressoir ». Deze zeer talentvolle en gedreven jonge wijnmaker heeft wijnbouw gestudeerd en is in 1998 na zijn studie de ‘wijde wereld’ ingetrokken om overal en nergens stage te lopen en te werken. Achtereenvolgens in de Minervois (Frankrijk), in Maipo Valley (Chili), in Saumur Champigny (Frankrijk), Oregon (USA), Hunter Valley (Australië) en Waipara Valley (Nieuw-Zeeland). Genoeg brede ervaring dus.Daarna is hij teruggekeerd op ‘het ouderlijk nest’ in Chinon. Hij is ervan overtuigd om het mooiste uit de Cabernet Franc te halen, zijn lieveling. In 2008 is Nicolas begonnen met het nemen van drastische maatregelen in de wijngaard: het streven naar lagere rendementen, de overgang van machinale oogst naar handmatige oogst en het radicaal stoppen met chemische bemesting en chemische bestrijdingsmiddelen. Inmiddels werkt hij volledig Biologisch.De volgende stap is de overgang naar Biodynamische wijnbouw en de certificering onder het Demeter label. Daar wordt hard aan gewerkt. Nicolas laat het merendeel van zijn wijnen vergisten in grote betonnen kuipen. Zijn wijnen zijn altijd op het fruit gemaakt, sappig en zeer verteerbaar. Nooit log of 'zwaar'. Het karakter van de Cabernet Franc komt in zijn pure vorm naar voren en Nicolas bewijst dat je van Cabernet Franc zeer drinkbare wijnen kan maken, die tevens goed kunnen ouderen. De kracht zit 'van binnen' en komt niet door houtgebruik.
Proeverij Koetshuis groot succes!
Publicatie : 06/09/2012 16:21:17
De proeverij van afgelopen weekend (zondag 2 september) op Koetshuis Hulshorst bij Wim & Tina Zwaart is voor ons en voor onze wijnmakers een groot succes geweest. Alle bezoekers en serieuze proevers bedankt voor jullie komst! Laat de sfeerbeelden voor zichzelf spreken en bekijk hier de foto's. Ook onze fotograaf Robert de Veen bedankt!
Wijnschool in Ermelo opgericht.
Publicatie : 13/08/2012 10:55:07
Haal een officieel erkend wijndiploma: SWEN 1 of SWEN 2 ERMELO: afgelopen maand is de Wijnschool in Ermelo opgericht. De school organiseert professionele, interactieve wijncursussen voor verschillende doelgroepen. Zowel beginnende als gevorderde wijnliefhebbers kunnen bij de Wijnschool terecht. Op 18 september 2012 start de eerste cursus: Wijnoorkonde (SWEN 1). Deze cursus is verdeeld over vier dinsdagavonden en één woensdagavond en zal gegeven worden in de Proefkelder van de Wijntherapeut, Mariënhoef 8, 3851 ST Ermelo. Kijk op de website www.dewijnschool.nl voor meer informatie, de cursus data voor SWEN 1 en de inschrijving. Schrijf je hier in! In januari 2013 start de cursus ‘Wijnbrevet’ (SWEN 2). Initiatief De Wijnschool is een initiatief van Klazien Vermeer. Zij heeft Erik van Duijn (de wijntherapeut) benaderd om te participeren in de Wijnschool. Klazien Vermeer is registervinoloog en opleidingsmanager van de Vinologenopleiding. Klazien is aangesloten bij de Associatie van Wijndocenten. Klazien: “Ik kwam op het idee van de Wijnschool omdat ik het leuk vind mijn enthousiasme en kennis over wijn te delen met anderen. Ruiken, proeven en ontdekken. Het blijft fascinerend.” Erik van Duijn is - samen met zijn neef Arjen van Duin - eigenaar van wijnimport en groothandel ‘de Wijntherapeut’, gespecialiseerd in Biologische, Biodynamische wijnen. Hier is steeds meer vraag naar, ook in de top gastronomie. Naast de wijnhandel verzorgt ‘de Wijntherapeut’ ook proeverijen en workshops, maar echte cursussen worden nog niet aangeboden. Vanaf nu dus wel. Erik: “Ik heb Klazien enkele jaren geleden ontmoet toen ze ‘meer met wijn’ wilde gaan doen. Ik heb haar toen meegenomen naar een paar van onze proeverijen. Daarna is het met Klazien ‘heel hard gegaan’. Ze is gaan studeren en binnen ‘no time’ heeft ze haar vinologendiploma gehaald. Nu geeft ze zelfs leiding aan de opleiding voor Vinologen. Ook wij krijgen steeds meer vraag naar cursussen. Zelf heb ik daar geen tijd voor en door mijn positieve contacten met Klazien ging het balletje snel rollen. Zij kan de cursussen voor ons verzorgen, als geen ander! Bij haar ben je in ‘goede handen’.”    
De Knödel: een ‘heilig’ gerecht met geschiedenis.
Publicatie : 31/07/2012 00:00:00
Mijn zomerpauze heb ik dit jaar, samen met mijn lieftallige echtgenote, doorgebracht in het fraaie Südtirol. Een zeer beminnelijk stukje Noord Italië, zeg maar in de buurt van Bolzano, dat heel lang op mijn verlanglijstje heeft gestaan om eens te bezoeken. Wij hebben er heerlijk gewandeld en mooie bergtochten gemaakt. Je waant je qua taal (de voertaal is Duits) en culinair (gut Bürgerliche Küche) in Oostenrijk of Zuid Duitsland. En toch is het echt Italië: de espresso is beter, de temperatuur is beter en de stemming is net iets ‘frivoler’. Ik vind Südtirol, culinair gezien, een zeer interessant gebied en ik heb dan ook erg genoten van lokale specialiteiten zoals Südtiroler Speck, Krautsalat mit Speck, ‘Schlutzkrapfen’ (die overheerlijke ravioli’s , gevuld met spinazie) en Gekochtes Rindfleisch mit Kren(mierikswortel). Maar waar ik echt voor ben gevallen zijn de ‘knödels’, die overheerlijke ‘broodballen’, geserveerd met gesmolten boter en parmezaan. Ik weet dat ‘broodbal’ wat oneerbiedig gezegd is, maar de basis van een knödel is nu eenmaal (wit)brood, met melk en ei (naast een beetje ui en knoflook). Je hebt ze in allerlei varianten: Spinatknödel, Steinpilzknödel, Käseknödel, Leberknödel en de zoete Marillenknödel (gevuld met abrikoos). Alleen die laatste wordt gemaakt van een deeg van aardappelen i.p.v. brood. Knödels speelden de hoofdrol in de eenvoudige boeren keuken van Südtirol. Vroeger waren de dinsdag, donderdag en zondag de ‘Knödeltage’. Tussen Bolzano en Merano at men vroeger bijna dagelijks de grovere ‘boekweitknödels’ (de Schwartzplentene), terwijl men Speckknödel alleen op zon- en feestdagen at. En in tijden van armoede verving men de spek voor stukjes geraspte wortel. Normaal gesproken aten de boeren families met zijn alleen uit één pan, maar als men knödels at dan serveerde men die per persoon uit, op een bord. Op een fresco uit de 12e eeuw, in de kapel van Burch Hocheppan (St. Pauls-Missian - Bolzano), is het oudste bewijs te vinden van de Tiroler knödel: Maria kijkt naar een maagd, die voor een pan zit en op smakelijke wijze van een knödel geniet. De kunstenaar heeft aan het Bijbelse tafereel een locale culinaire notitie gegeven. Knödels kun je beschouwen als het inofficiële kenmerk van Südtirol. Je vind ze in ‘soorten en maten’ en elk dal heeft zijn eigen specialiteit. In het ‘Passeiertal’ en in ‘Burggrafenamt’ vind je de ‘Schwarzplentene Knödel’, gemaakt met boekweitmeel en vaak met donker brood i.p.v. wit brood. In het Pustertal (Bruneck) zijn ze gek op hun eenvoudige ‘Fastenknödel’ (in de vasten tijd werden knödels zonder spek gemaakt) en Pressknödel (een platgedrukte knödel). In Obervinschau zweren de koks bij gestoomde, in plaats van gekookte knödel. Knödels worden geserveerd in de soep of met een frisse groene salade of Krautsalat (salade van witte kool en komijn). Traditioneel at men ‘Uaner zu Wasser (eerst een Knödel in de soep) und uaner zu Lond (daarna een knödel met iets vasts zoals een salade)’. Maar het allerbelangrijkste is: snijd nooit een knödel met je mes doormidden, maar eet hem met je vork. Wie het waagt een knödel met zijn mes ‘te delen’ beledigd de kokkin met de dood, zegt men in Südtirol. En gelijk geef ik ze!
Heerlijk Loire
Publicatie : 25/07/2012 10:18:16
Afgelopen maand juni waren Arjen en ik een paar dagen in de Loire. Eindelijk weer eens met de voeten in de wijngaard en in de kelder. We hebben een uitgebreide trip gemaakt langs onze producenten. Wat een feest! We zijn begonnen in de Muscadet, bij Bonnet Huteau. Om vervolgens via Coteaux du Layon (Delesvaux), Chinon (Grosbois), Montlouis (Jousset) en Vouvray (Carême) via Touraine (Jean-François Mérieau) en Michaud te eindigen in Menetou-Salon (Gilbert) en Sancerre (Martin). Een geweldige trip, waarbij we weer veel gezien en geleerd hebben. Uiteraard hebben we ook weer op fantastische plekken gegeten en genoten van de mooiste wijnen. Een paar culinaire TIPS willen we jullie niet onthouden. Voor als je in de regio op vakantie bent! Le Comptoir des Vins in Fontevraud L'Abbaye (tussen Saumur en Chinon). Een heerlijke wijnbar, met fantastische wijnen. Veel Biologisch en Biodynamisch. Uiteraard allemaal Loire. De sfeer is voortreffelijk en gemoedelijk. Er staat ook nog een platenspeler in de zaak. Gasten kunnen een keuze maken uit een hele kast met LP's en vervolgens hun favorite muziek te beluisteren. Van Pink-Floyd tot James Last. Van Edith Piaf tot Grace Jones. Dezelfde eigenaar heeft ook nog een wijnbar in Bourgueil: 'Bar à Vins de la Promenade'. En ze doen er in het weekend van 22 en 23 september ook aan Bourgeuil THERAPIE. Dus als je in de buurt bent! C'heu l'Zib in Menetou-Salon. Hier staat Marie-Claude al meer dan 50 jaar achter 'de kachel'. Je kunt er genieten van traditionele en klassieke streekgerechten zoals 'Brochet à la Crème'. We hebben er een onvergetelijke avond gehad. Wij hadden Duitse Spätburgunder (o.a. Stodden) meegenomen om ze te vergelijken met de Pinot Noir uit Menetou. Samen wijnproeven en heftig discusieren (zie foto). La Bonne Aberge in Chavignol (vlak bij Sancerre). Ook hier kun je genieten van traditionele, eenvoudige streekgerechten: salade met Crottins du Chavignol. Voor ons altijd een prima lunch adres. Zoek je nog een fantastische B&B in de buurt van Tours (Vouvray en Montlouis), dan is 'La Maison Verte' van Christophe Marzais een aanrader. Christophe is een fiets fanaat (doet aan lange afstand fietsen), heeft meerdere fietswinkels in de regio gehad en organiseert nu fietstochten langs de Loire.  
2 september Wijn Markt op het Koetshuis
Publicatie : 20/06/2012 15:56:53
Zondag 2 september: Wijn Markt op het Koetshuis in Hulshorst bij Wim & Tina Zwaart met de wijnboeren zelf. Ontmoet de wijnmakers, proef hun wijnen en geniet van de culinaire vreugdes van Wim & Tina. Aanvang 13.00 uur. Sluiting 18.00 uur. Entree 5,= Er is sfeervolle live muziek. Heel veel 'lekkers'. Marktkramen met wijn en na afloop (om 19.00 uur) een wijnmakers diner, met een beperkt aantal plaatsen. Meer informatie hierover volgt.... Kijk ook bij AGENDA De volgende wijnmakers hebben al toegezegd dat ze komen: Hubert & Heidi Hausherr (FR: Elzas), Volker Gies-Düppel (DE: Pfalz), Judith Beck (AT: Burgenland), Jean-François Mérieau (FR: Loire), Philippe Gilbert (FR: Loire, Menetou-Salon), Franck Michel (FR: Bourgogne), Angela Kühn (DE: Rgheingau) en waarschijnlijk Jean-Marc Espinas (FR: Rhône). Blok je agenda! En meld je aan via het contactformulier (niet verplicht, wel handig voor ons om te weten).
12 mei: proef ‘de Machine’!
Publicatie : 26/04/2012 12:35:08
Kom 12 mei deze bijzondere Spaanse GARAGE wijn proeven: La Maquina Monastrell 2008. Slechts wereldwijd 3474 flessen van gemaakt, door Daniel Alba, wijnmaker in Yecla - Murcia, Zuid-Oost Spanje. Daniel is een Franse wijnmaker uit de Bourgogne, geboren in Lyon, maar met Spaans bloed.
De Wijntherapeut nog beter herkenbaar!
Publicatie : 27/03/2012 11:37:22