meer over Krachtig & Robuust

Beleving

Herfst & Winter. Activiteit & Energie.

Smaakprofiel

  • Stevig, rijp, aards en kruidig
  • Redelijk strak mondgevoel, op basis van tannines
  • Hoog smaakgehalte
  • Beperkte complexiteit

Voorbeelden

Algemeen: wijnen met een traditionele klassieke vinificatie. Vaak jonge wijnen. Je kunt sommige wel goed bewaren.

Wit

  • jonge Bourgogne (Chardonnay), traditioneel gemaakt, van kleine producenten
  • Jonge kwalitatief hogere Sancerre of meer houtgelagerde Sauvignon uit de Loire
  • Rijpere ~ droge ~ Riesling uit Duitsland

Rood

  • jonge Languedoc en Rhône wijnen van Grenache, Mourvèdre, Syrah en Carignan (zoals Minervois, Corbieres, Saint Chinian, Gigondas, Côte du Rhône, Saint-Joseph etc. (als ze ouder zijn dan worden ze ronder en gaan ze richting Vol & Rijp)
  • Jonge Sangiovese zoals Chianti, Vino Nobile en jonge Nebbiolo zoals Barolo (als ze ouder zijn dan hebben ze ook nog vaak een strak mondgevoel en zuren)
  • Jonge Cabernet Franc uit de Loire bijvoorbeeld Chinon
  • Australische Shiraz

Wijn-spijs

Wijn-spijs: gerecht en wijn kunnen elkaar voor de voeten gaan lopen

  • Gerechten met rijpere tonen, veel smaak, kruidigheid
  • Roosteren. Barbecue. Gril. (Maillard-effect)
  • Drogen, fermenteren (gedroogde paddestoelen)
  • Gedroogde, gerookte hammen, geroosterde amandelen, olijven, ‘tapenade’
  • Oude harde kaas (Parmezaan)
  • Gerechten met warme bereiding van tomaat, paprika, courgettes etc…

Voorbeelden

  • Zeeduivel in rode wijnsaus met paddenstoelen en spekjes
  • Lamsvlees met Provençaalse kruiden, kappertjes en witte bonen
  • Gebakken Bloedworst.

Bron © 2000 Peter Klosse