meer over Fris & Jeugdig

Beleving

Lente. Activiteit. Jong. Gezond. Dynamisch.

Smaakprofiel

  • Licht, fris, stuivend en fruitig
  • Strak mondgevoel, op basis van zuren
  • Vrolijk, dorstlessend, opwekkend en uitnodigend
  • Laag tot gemiddeld smaakgehalte
  • Beperkte complexiteit

Voorbeelden

Jonge wijnen. Niet bewaren, jong drinken

Wit

  • gewone droge basis Champagnes en andere mousserende wijnen zoals Cava, Sekt en Crémant
  • Basic Sauvignon Blanc uit de Loire zoals een Touraine Blanc of eenvoudige Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly Fumé
  • Muscadet uit de Loire (Melon de Bourgogne)
  • Eenvoudige witte Bordeaux zoals Entre-Deux-Mers
  • Eenvoudige en jonge droge Duitse Riesling, Oostenrijkse Grüner Veltliner
  • Jonge ~ niet houtgerijpte ~ Viognier, droge Muscat, gewone eenvoudige (niet houtgerijpte) Chablis
  • Rueda (Spanje)
  • Verdicchio dei Castelli Jesi (It-Marche)

De meeste Rosé’s

Rood

  • jonge ~ niet houtgerijpte ~ Cabernet Sauvignon
  • Dolcetto d'Alba
  • Eenvoudige en jonge Sangiovese of Nebbiolo

Wijn-Spijs

Wijn-spijs: eenkennig in combinatie met gerechten (beperkt inzetbaar)

  • Gerechten met een lichte structuur en frisse zuren zoals groene salades op basis van vinaigrette
  • Oesters en andere rauwe schelpdieren
  • Kruiden zoals dille, bieslook, peterselie, kervel, munt, dragon en anijs
  • Tomaat, komkommer, rauwe paprika, kappertjes, augurk, ‘uitjes’, mierikswortel, mosterd, groene asperges, radijs, venkel en rettich
  • Geitenkaas (jong)

Bron © 2000 Peter Klosse