Delen
Deel dit product
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Doniene Gorrondona - Gorrondona D.O. Bizkaiko Txakolina 2020

Doniene Gorrondona - Gorrondona D.O. Bizkaiko Txakolina 2020

€14,08
1 op voorraad
85% Hondarrabi zuri, 11% Hondarrabi zuri zerratia, 3% Munemahatsa, 1% Overige
importeur van bijzondere wijnen.
  • Gratis bezorging in Nederland
    bij bestellingen vanaf 75,00 (m.u.v. de Waddeneilanden)
  • Voor 16:00 besteld
    binnen 2-3 werkdagen in huis
  • Persoonlijk advies
    bel + 31 341 55 64 09
  • Afhalen in ons Magazijn in Ermelo is mogelijk
    op afspraak + 31 341 55 64 09
Beschrijving

De grote Hamersma gaf een super fijne beoordeling van jaargang 2019, en dat vonden wij al helemaal terecht.

Jaargang 2020 is nog veel lekkerder

Wat een zomerwijn

Harold over 2019: "Txakoli, txakolina of ook wel chacolí is de trots van Spaans Baskenland. Dit jonge wit van de hondarribi-zuridruif is de schenkwijn in de tapasbars waar hij traditioneel vanaf grote hoogte in glazen van het formaat bloemenvaasje wordt gekletterd. De smaak wordt wel omschreven als een kruising tussen een goede cava, een prima muscadet en een sappige albariño.

Dit is een txakolina met de zo gewenste x-factor. Kruisje achter witte besjes. Kruisje achter citrus. Kruisje achter meloen. Kruisje achter appeltjes. Ook een streepje: door de rekening. Helaas is het nauwelijks buiten de regio- laat staan de landsgrenzen te koop Belangrijkste reden: er is weinig van. En wat er is, drinken de Basken bij voorkeur zelf op. Deze is de Spaanse dans ontsnapt en meldt zich hier om lichtvoetig de voetjes te heffen tussen zuur en fris, prikkelend en verkwikkend. Om vervolgens ook nog eens een spagaat te maken, waarbij een bord met gegrilde sardines wordt aangetikt."

 


Luis Gutiérrez from Wine Advocate (Robert Parker): 91 punten

Drink Date: 2020 - 2023

"The 2019 Gorrondona white is mainly Hondarrabi Zuri but with small percentages of other grapes—Hondarrabi Zuri Zerratia, Munemahatsa and Hondarrabi Beltza—from their own vineyards and local growers. This is the classical fresh and vibrant Txakoli style with 11.5% alcohol from a slow and cool fermentation with indigenous yeasts selected from their own vineyards, and it is balanced by some three grams of sugar. It was kept with the lees until bottling in January 2020. This is a very classical and classy traditional Txakoli, with the herbal notes on the nose and palate, with good persistence and length. The carbonic gas is subtle and feels integrated with a mineral texture and an herbal finish. A textbook traditional Txakoli. 72,000 bottles produced. There are different 5,000-liter bottlings."

Doniene Gorrondona is the leading producer in the Bizkaiko Txakolina appellation. It was created back in 1996 in the village of Bakio, continuing a long family tradition of Txakoli production. In the last few years, they have focused more in their 15 hectares of vineyards and trying to use less sulfur, depending on the health of the crop and the salinity and acidity of the must. They also get grapes from four local grape growers that work according to their principles. They are also experimenting, not only with wine but also with a brandy macerated with seaweed! The yearly crop is around 100,000 bottles, and they have a wide range of products, including a superb single-vineyard white (Iri) and a bit of red. Bakio has a mild climate, as the narrow valley traps the sea breeze, which makes for warmer winters and cooler summers. The soils are a complex mix of ofites, lutites and schist.