Peter Jakob Kühn - Rheingau

Weingut Peter Jakob Kühn

'Winzer des Jahres'

Ga naar de winkel voor de wijnen van Peter Jakob Kühn.

PJK is één van onze favoriete wijnmakers en we werken al jaren naar grote tevredenheid met zijn wijnen. Icoon wijnen, met heel veel smaak, karakter, eigenheid, puurheid en enorme complexiteit. En wij zijn niet de enige die zo verrukt zijn. Gault & Millau heeft Peter Jacob Kühn in 2015 uitgeroepen tot 'Winzer des Jahres'.

De Gault & Millau wijngids 2012 kon zijn bewondering (destijds) nauwelijks verbergen: "Er is eigenlijk geen ander wijngoed in de Rheingau dat zo consequent is overgestapt op biodynamische exploitatie als dat van Peter Jakob Kühn. Zijn bedrijf heeft het Demeter keurmerk. De druiven voor de topwijnen worden al in de wijnberg van stelen ontdaan en lange tijd op de pulp is ook regel. De perceelwijnen worden bovendien allemaal in het houtvat - de meesten compromisloos droog - opgevoed. Dit resulteert in karaktervolle, individuele wijnen met een pittig kruidenaroma.”

Al 200 jaren (sinds 1786) houdt de Familie Kühn zich al met wijnbouw bezig. Nu al de 11e generatie. In 2005 heeft dochter Sandra, na het behalen van haar Oenologie diploma in Geisenheim, het familieteam versterkt. Men bewerkt 15 ha, die voor 83% met Riesling en 17% met Spätburgunder druiven beplant zijn. Tweederde van de oogst betreft droge wijnen. Een bijzondere liefde van Peter Jakob is ook het maken van ’edelsüsse’ Riesling. En met groot succes! In 2005 zijn deze wijnen door de vooraanstaande Duitse wijngids Eichelmann uitgeroepen tot BESTE EDELSÜSSE KOLLEKTION 2004! Zijn Riesling Lenchen Spätlese wint regelmatig internationale prijzen tussen de allerbeste zoete wijnen van de wereld.

De basis van de kwaliteit van de wijnen ligt in de intensieve manier waarop men de wijngaarden verzorgd volgens de Biodynamische principes, naast een zeer selectieve oogst (grotendeels met de hand) en de zorgvuldige manier waarop men de wijnen, met natuurlijke gisten, spontaan vinifieert. Deze vinificatiestijl levert krachtige, natuurzuivere wijnen met veel mineraliteit en een perfecte harmonie tussen zoet en zuur. De wijnen worden zo weinig mogelijk in hun ontwikkeling gestoord. Ook past Peter Jacob - als enigste voor zover mij bekend - een (spontane) malolactische gisting toe op zijn Rieslings (indien mogelijk). Het scherpe apelzuur wordt omgezte in het mildere melkzuur. Dat betekent dat hij (in moeilijke jaren) ook nooit (kunstmatig) hoeft te ontzuren (bij ontzuren wordt wijnzuur weggenomen i.p.v. appelzuur). Daarom kunnen de wijnen van Kühn zo ontzettend goed rijpen en ouderen.

Koemest, kruidenthee en maanstanden zijn de elementen waarmee de biologisch-dynamische werkende Peter Jakob Kühn zich al vele jaren vertrouwd mee heeft gemaakt. Dus geen kunstmest en chemische middelen meer. Verder wordt er gebruikt gemaakt van de kosmische krachten volgens de vader van de biologisch-dynamische gedachte Rudolf Steiner (1861-1925). Vanaf jaargang 2007 is de overgangsfase afgesloten en zijn de wijnen Demeter gecertificeerd. Bij 'de wijnen' treft je een ruime keuze in meerdere kwaliteitsniveaus. Peter is consequent en levert gegarandeerde kwaliteit. Voor al zijn wijnen (ook voor de Erstes Gewächs) werkt hij, al geruime tijd, met schroefdoppen. Een gedachte, die eenvoudig en gelijktijdig revolutionair is! Beroemde percelen zijn: Oestricher Lenchen, Oestricher Doosberg en Mittelheimer St. Nikolaus.

lees hier meer op www.rielsing.de