Gies-Düppel - Pfalz

Gies-Düppel - Pfalz

Terroir ohne Sponti

Ga naar de winkel voor de wijnen van Gies-Düppel.

Nog zo'n wijnmaker waar wij blij van worden en inmiddels een vaste waarde in ons assortiment. De kracht van Volker Gies en zijn wijnen ligt in de zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Speciale aandacht vragen wij voor zijn wijnen op literfles: geweldige wijnen voor dagelijks gebruik aan tafel of voor een feest.

Volker Gies is één van de talenten uit de Pfalz en mede oprichter van de "Südpfalz Connexion". In de Gault Millau 2007 behoorde Volker Gies-Düppel tot de “Aufsteiger des Jahres” en hij heeft inmiddels drie druiventrosjes (soort sterren) achter zijn naam. Ook in de Eichelmann is hij goed voor **** (4 sterren). Sinds 1999/2000 (na zijn opleiding als Weinbautechniker in Bad Kreuznach) heeft hij de leiding op het familiebedrijf overgenomen van zijn vader en samen met zijn vrouw Tanja werkt hij zeer gedreven aan de verdere uitbouw van de kwaliteit. Zijn grote liefde gaat uit naar Riesling (30% van de aanplant), maar Volker is ook zeer bedreven in het maken van mooie Burgunders, zoals Spätburgunder, Weisserburgunder en Grauerburgunder.

Volker maakt zuivere, elegante wijnen met een prachtig fruit en een mineraal karakter. De wijnen hebben een uitgesproken droog profiel, terwijl de (altijd) aanwezige zuren voor een mooie structuur zorgen. Op het weingut werkt men niet biologisch, maar Volker gaat wel heel zorgvuldig te werk in zijn wijngaarden. Hij is zuinig op zijn 'terroir'. De gisting verloopt (zoals bij velen) met geselecteerde gistcellen. Spontane vergisting past Volker alleen toe wanneer hij er zeker van is dat de wijn dat 'aankan'. Toch is bij hem duidelijk terroir te onderscheiden. De bekende Duitse wijnschrijver Stuart Pigot is daar helder in: 'terroir ohne sponti'. Volker bewijst dat je ook met behulp van moderne wijnbouwtechniek duidelijk terroir kunt laten spreken. Zijn wijnen kunnen ook zeer goed rijpen (ouderen).

Alle basiswijnen van Volker worden verkocht onder de naam CALCIT. Deze aanduiding weerspiegelt het karakter van de wijnen: droog, mineraal en gedomineerd door de bodem van (muschel)kalk.

Volker kan overigens zeer boeiend vertellen over zijn terroir in Birkweiler, gekenmerkt door Buntsandstein, Muschelkalk en Rotliegendes. In de nieuwe Vinothek wordt de muur opgesierd door een paar uitsneden van deze drie bodemsoorten. Mandelberg en Kastaniënbusch zijn de bekendste wijngaarden. Daar worden ook de mooiste wijnen gemaakt, met een groot bewaarpotentieel.