Am Stein - Franken

Sandra und Ludwig Knoll

meesterlijke Silvaner

Ga naar de winkel voor de wijnen van Weingut Am Stein.

Wij zijn erg blij met de wijnen van Weingut Am Stein. En niet in de eerste plaats omdat Sandra en Ludwig Knoll zulke aardige en lieve mensen zijn en ons altijd heel gastvrij ontvangen, maar vooral omdat hun wijnen zo heerlijk zijn: loepzuiver, schonend in de mond en heel verfrissend. ‘Knackig’ zeggen we dan. En elk jaar worden de wijnen nog beter. Dat komt vooral omdat de familie Knoll overtuigd is van de Biodynamische wijnbouw en volledig op deze methode is overgaan. Het Weingut is gesticht in 1890 en wordt nu gerund door de vijfde generatie. De wijngaarden (bijna 20 ha) zijn beplant met Silvaner (25%), diverse Burgunder Sorten (Weisserburgunder, Grauerburgunder en Spätburgunder) (samen ook ongeveer 25 %) en Riesling (20%). Daarnaast heeft men Müller Thurgau en de nieuwe variëteiten Bacchus and Scheurebe aangeplant.

Franken is Duitsland meest centraal gelegen wijnbouwgebied en een ‘buitenbeentje’. Dat heeft te maken met twee dingen. Ten eerste vinden we hier de wijnen gebotteld in van die grappige platte flessen: de traditionele ‘bocksbeutel’. Ten tweede is Franken het gebied bij uitstek voor de Silvaner druif. Silvaner uit Franken behoort tot de mooiste en meest spannende van Duitsland. Dit komt vooral door de typiciteit van de bodem, die wordt gedomineerd door ‘muschelkalk’. Dit geeft een schitterende mineraliteit aan de wijnen.

Eén van de belangrijkste wijngaarden van de familie Knoll is de ‘Würzburger Stein’. Deze wijngaard ligt direct boven de stad Würzburg, op 210 tot 250m boven de zeespiegel en in een hellingshoek van 30 tot 70%. De grond bestaat uit lagen verweerde kalk van schelpen, de beroemde ‘muschelkalk’ bodem. De structuur is rijk aan kalkmaterialen en heeft een dunne bovenlaag. Dit bevordert de opslagcapaciteit van warmte. Hier en daar is de kalkbodem doortrokken met leem en klei. De ‘Würzburger Stein’ is één der beste wijngaarden ter wereld voor Silvaner, die in tegenstelling tot andere regio’s en landen, hier een uitzonderlijke complexiteit en diepgang kan bereiken. Mét groot bewaarpotentieel.

De 'Stettener Stein' is de meest ‘spannende’ wijngaard van Ludwig Knoll. Hij produceert daar zijn VINZ Silvaner (VINZ staat voor Vincent de naam van de zoon van Sandra en Ludwig). De ‘Stettener Stein’ is één van de oudste wijngaarden in Franken en ontstond 2 miljoen jaren geleden door de aardwerking. De kern ligt 80 meter boven de Main rivier en bevat heel veel kalk. De oppervlakte warmt snel op en werkt als een warmtebatterij. De zeer steile helling en de bodem verplicht de wijnstokken diep te wortelen waardoor ze veel mineraliteit opnemen.

Voor VINZ kiest Ludwig bewust voor een spontane vergisting, op beton-ei en Amphore. Hiermee wenst hij een wijn die niet enkel is gedomineerd door speelse primaire aroma’s, maar ook een wijn die de minerale diepgang van de ‘Stettener Stein’ goed weerspiegelt.  Men gebruikt 40+ jaar oude stokken. VINZ Silvaner is een wijn met een krachtig aroma van limoen, witte peper en fruitige ondertonen. Maar vooral aards en mineraal. De wijn heeft een krachtige aanzet, is super sappig en heeft een heerlijk evenwicht tussen molligheid en frisheid.