San Cassiano - Italië / Veneto

San Cassiano - Veneto

Eindelijk Ripasso die 'verteerbaar' is.

Als importeur zijn wij altijd op zoek naar nieuwe aanwinsten. En soms lopen we ‘bij toeval’ ergens tegen aan, waarvan we denken ‘dit kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan’. Met de wijnen van San Cassiano hebben wij een stijl Valpolicella’s gevonden die helemaal bij ons past. Moderne Valpolicella’s, elegant, soepel en allemaal zeer verteerbaar, maar ‘traditioneel’ gemaakt. Echt weer een wijn die helemaal past in de visie en filosofie van ‘de wijntherapeut’.

Mirko Sella is een kleine producent, nabij Verona en werkt geheel biologisch. Het gemengde boerenbedrijf telt 10 hectare, met olijfbomen, kersen en druiven, verdeeld over wel 20 plots. Kleinschalig en traditioneel. De productie van olijfolie neemt overigens een behoorlijke plaats in en de familie behaalt elk jaar internationale prijzen met de olie van de Monte Guala. De boerderij is opgezet door de grootvader van Mirko, Albino Sella. Mirko zoekt naar absolute harmonie met de natuur en streeft naar een evenwicht tussen traditie en moderniteit.

Zijn basis Valpolicella bestaat voor 70% uit Corvina, aangevuld met 15% Molinara en 15% Rondinella. De wijn is mooi licht van kleur en structuur, en nodigt direct uit om gedronken te worden. Slechts 12,5% alcohol, pure ‘finesse’. Dit mag ik graag zien, zeer verteerbare Valpolicella. Een wijn om zomaar te drinken, zomers licht gekoeld, bij de lunch met een fritatta of anders een risotto. Kan ook goed bij gevogelte.

De trossen voor deze basis wijn worden begin september geknipt en een week te drogen gehangen aan en op de plant, in de wijngaard. Zo drogen ze een beetje in en krijgen ze al iets ‘krenterigs’. Daarna volgt een gisting van 10 dagen met de natuurlijke gisten. Bij het maken van deze wijn komt nergens ‘hout’ aan te pas. Na de gisting volgt 12 maanden rijping in RVS tanks. De wijn heeft tonen van frisse kersen en rijp rood fruit. De Molinara  geeft een wat ‘zoute’ en kruidige toon.

Mirko maakt ook een Soave van 100% Garganega. Garganega kan een beetje ‘nietszeggend’ zijn, maar ook hier herkennen we weer de stijl van het domein: fris, elegant en behoorlijk wat mineralen (zoutig / ziltig). Een ‘slanke’ en zeer kruidige Garganega. Drink de wijn niet te koud, juist als hij wat opwarmt komt zijn smaak goed naar voren. Ideaal bij schaal- en schelpdieren, maar ook bij niet al te vette (wit)vis.