Reinhold Haart - Moezel

Theo Haart

Sinds 1988 zet Theo Haart zich in voor de ware aard van de wijnberg “Piesporter Goldtröpfchen”. Zijn familie is hier namelijk al sinds 1337 actief! Met passie en veel vakmanschap maakt de sympathieke Theo Haart samen met zijn zoon Johannes wijnen met een zeer hoog internationaal aanzien. Er is export naar meer dan 25 landen. Inmiddels is vader Theo naar de achtergrond ‘verdwenen’ en is het Johannes die de wijnen maakt en het roer heeft overgenomen. Zijn broer Marcus doet al het burowerk.

De opbrengsten bij Haart zijn laag (Max.50hl/ha). Er wordt met de hand geoogst en geselecteerd. De vergisting vindt altijd spontaan plaats (met de druif en kelder eigen gisten). Na een lange en koele gisting wordt de wijn 1 keer gefiltreerd en na 8 maanden rijping gebotteld. Er wordt zo min mogelijk ingegrepen in het natuurlijke proces. Haart is vooral beroemd om zijn edelzoete wijnen. Maar ook zijn droge wijnen zijn van uitzonderlijke klasse en bezitten een uitgesproeken zuiverheid en mineraliteit en zijn duidelijk terroir getypeerd. Het unieke terroir van de familie Haart wordt gedomineerd door Grauschieffer (leisteen), maar we vinden er ook een terroir van Rotschiefer.