Nicolas Grosbois - Chinon

Nicolas Grosbois - Chinon

Organic Wines from a real Cab Franc Freak

Ga naar de winkel voor de wijnen van Nicolas Grosbois

Nicolas Grosbois is 'a crazy guy', a real Cab Franc 'bandit'. Een Cab Franc 'purist', zou ik zeggen. Wij werken met zijn wijnen vanaf 2010 en vanaf het eerste moment is zijn stijl van wijnmaken bij ons en bij onze klanten enorm in de smaak gevallen.

Nicolas heeft in 2008 - toen was hij 29 jaar - het familie domein (9 ha) in Chinon overgenomen, in Panzoult, lieu dit « Le Pressoir ». Deze zeer talentvolle en gedreven jonge wijnmaker heeft wijnbouw gestudeerd en is in 1998 na zijn studie de ‘wijde wereld’ ingetrokken om overal en nergens stage te lopen en te werken. Achtereenvolgens in de Minervois (Frankrijk), in Maipo Valley (Chili), in Saumur Champigny (Frankrijk), Oregon (USA), Hunter Valley (Australië) en Waipara Valley (Nieuw-Zeeland). Genoeg brede ervaring dus.

Daarna is hij teruggekeerd op ‘het ouderlijk nest’ in Chinon. Hij is ervan overtuigd om het mooiste uit de Cabernet Franc te halen, zijn lieveling. In 2008 is Nicolas begonnen met het nemen van drastische maatregelen in de wijngaard: het streven naar lagere rendementen, de overgang van machinale oogst naar handmatige oogst en het radicaal stoppen met chemische bemesting en chemische bestrijdingsmiddelen. Inmiddels werkt hij volledig Biologisch.

De volgende stap is de overgang naar Biodynamische wijnbouw en de certificering onder het Demeter label. Daar wordt hard aan gewerkt. Nicolas laat het merendeel van zijn wijnen vergisten in grote betonnen kuipen. Zijn wijnen zijn altijd op het fruit gemaakt, sappig en zeer verteerbaar. Nooit log of 'zwaar'. Het karakter van de Cabernet Franc komt in zijn pure vorm naar voren en Nicolas bewijst dat je van Cabernet Franc zeer drinkbare wijnen kan maken, die tevens goed kunnen ouderen. De kracht zit 'van binnen' en komt niet door houtgebruik.