Lise et Bertrand Jousset - Montlouis sur Loire

Domaine Jousset - Montlouis sur Loire

Biodynamische Chenin van grote klasse.

Ga naar de winkel voor de wijnen van Lise & Bertrand Jousset

Meesterlijk glas! Domaine Jousset of Domaine L&B is een relatief nieuw en jong domein, maar inmiddels in Frankrijk een gevestigde naam, in Husseau, in de appelation Montlouis-sur-Loire. L&B staat voor Lise en Bertrand: twee jonge, enthousiaste en zeer aardige wijnmakers. De grote François Chidaine is hun voorbeeld geweest. Na jaren van hard werken staan zij - naar mijn mening - inmiddels op gelijke hoogte. Maak kennis met twee eigenzinnige wijnmakers, die geheel hun eigen weg gaan.

Bertrand Jousset is ‘in zijn vorige leven’ beroepsmilitair geweest. Hij zocht het avontuur, maar zijn grote ideaal is altijd geweest om ‘met zijn handen in de aarde’ te werken. Met geld van het Franse leger heeft hij zich destijds laten omscholen tot wijnmaker. Een betere investering heeft de Franse overheid niet kunnen doen. Hij heeft gewerkt bij diverse wijnboeren o.a. in Zwitserland. Nu is hij 'vergroeid' met de Chenin Blanc

Lise Girard heeft als sommelier gewerkt in diverse restaurants in Parijs, Tour en Engeland. Later ook in een wijnboetiek. In 2004 kreeg het jonge paar de unieke kans (via een tip van een bevriende buurman) om een wijndomein te pachten in Montlouis-sur-Loire. Inmiddels hebben ze het domein gekocht. Het domein, zowel de kelder als de wijngaarden, was compleet verwaarloosd.

Het domein omvat nu 10,3 ha, verdeeld over wel 23 kleine percelen. Het grootste perceel is slechts 0,45 ha, het kleinste slechts 0,10. Ze beschikken vooral over zeer oude Chenin-stokken, op een fantastisch goed ‘terroir’ (o.a. “Clos du Breuil”). De jongste stokken zijn 30 jaar oud, de oudste 130 jaar. Ook hebben ze een klein beetje Gamay, Cabernet Franc, Grolleaux en Chardonnay tot hun beschikking. Deze laatste druif verwerken ze in hun rosé. In 5 jaar tijd hebben ze het natuurlijk evenwicht in de wijngaard hersteld en zijn ze geheel overgaan op biologische en biodynamische wijnbouwmethodes. De wijngaarden waren ‘zo ziek als een hond’ en ‘verslaafd aan de chemie’. Afbouw van chemische bestrijdingsmiddelen heeft dan ook geleidelijke plaatsgevonden. Ze werken in de kelder alleen met de druif-eigen gisten. Alle percelen Chenin worden apart vergist en gerijpt op kleine houten vaten (225, 400 en 600 liter) van minimaal 1 à 2 wijnen oud, maar de meesten zijn ouder. Lise en Bertrand willen liever geen malolactische gisting om zo voldoende zuren in de wijn te houden. Hun eerste oogst (jaargang 2004) had een heel beperkte opbrengst (slechts 300 hl) vanwege de hagelschade in augustus van dat jaar en de vele regen tijdens de oogst. Ondanks het slechte weer tijdens de oogst hebben ze in dat moeilijke eerste jaar twee fantastische wijnen gemaakt, waarmee ze in Frankrijk toen al gelijk indruk hebben gemaakt door een vermelding met een ‘coup de coeur’ in het tijdschrift ‘La Revue de Vin de France’. Inmiddels zijn hun wijnen bij de sommeliers in Frankrijk alom bekend. Hun ideaal is om een ‘zuivere wijnen’ te maken: ‘vins droite’. Strak en zuiver als water, met lage rendementen (35/40 hl per hectare). Dat lukt ze m.i. zeer goed. Van de oude Chenin-stokken gaat het merendeel naar twee wijnen, een sec en een demi-sec.

De Trait d'union (demi-sec ~ met slechts een lichte hoeveelheid restsuiker) is een wijn die uitstekend past bij Saint Jacques, Langoustines, ganzenlever in terrine of gebakken, geiten kaas, maar ook bij de oosterse keuken, te denken valt aan pittige Thaise gerechten.

Premier rendez-vous (sec): Zeer fraai bij charcuterie, pastei en rillette, mooie visgerechten (tartaar, gegrild of gepocheerd), geitenkaas, 12 maanden oude Comte.