Chaume Arnaud - Vinsobres

Chaume Arnaud

Toen ik bijna 20 jaar geleden voor het eerst op het domein kwam was ik meteen ‘verloren’ en ‘geraakt’ door de wijnen van Valérie Arnaud (en Philippe Chaume): zeer zuiver en precies, direct en ‘a point’ zoals ze zelf zegt. Toen al een 'vigneronne' met zeer veel gevoel voor pure smaak en finesse en inmiddels één van de beste wijnmakers in de Rhône, als het gaat om een frisse en verteerbare stijl. En dat is wat wij zoeken, zeker in een tijd waarin de wijnen uit het zuiden van Frankrijk steeds meer de neiging hebben om log te worden door ‘over extractie’ en alcohol.

Valérie begon in 1987 wijn te maken in Vinsobres, tegen het advies van haar moeder in. Destijds op 4,5 ha. Inmiddels is het domein uitgegroeid tot 38 ha. Ze studeerde Oenologie en liep stage bij o.a. Domaine Barmès Buecher in de Elzas, waar ze bekend raakte met de principes van biodynamische wijnbouw. Dat heeft haar nooit meer losgelaten. Inmiddels heeft haar zoon Thibaud veel van het zware werk overgenomen, maar Valérie voert nog steeds de supervisie.

De wijnen van het domein hebben heel veel karakter (persoonlijkheid) en 'eigenheid'. Het zijn geen doorsnee Rhône wijnen, die meestal zwoel of ‘dik’ overkomen. Ze zijn gemaakt op het primaire fruit en de expressie van het terroir. Ze zijn voor de regio uitermate fris en verteerbaar. Om optimaal van haar wijnen te genieten en te profiteren van de volle smaak kun je de wijnen het best voor het drinken uitschenken in een karaf. Ze hebben echt lucht nodig.

Grondbewerking, oogst, selectie en ontstelen van de druiven gebeurt handmatig. Valérie gebruikt uitsluitend organische mest- en bestrijdingsstoffen. Ze werkt met de 'druif-eigen' gisten, geen fabriek gist. Ook bij Chaume-Arnaud vinden we geen houtopvoeding, maar opvoeding in roestvrijstalen 'containers' en beton. De kracht zit in de druiven en het eigen wordingsproces, niet in het eiken. Alle wijnen van Valerie zijn niet of slecht licht gefilterd. Dat geeft meer smaak en body maar de wijn kan daardoor soms wel wat troebel zijn of bezinksel bevatten. Het bedrijf is in 2009 Demeter gecertifieerd.