Catherine & Philippe Delesvaux - Anjou

Catherine & Philippe Delesvaux - Anjou

Back to the Roots (ungrafted)

Ga naar de winkel voor de wijnen van Catherine & Philippe

Philippe komt oorspronkelijk uit Parijs. Hij is eind jaren ’70 naar de Loire vertrokken vanwege zijn studie in de landbouw. Naast de traditionele landbouw komt hij daar in aanraking met wijn en dat heeft hem nooit meer losgelaten. Gelukkig maar. Inmiddels maakt hij, samen met zijn vrouw Catherine, één van de allerbeste (zoete) witte wijnen (Coteaux de Layon) van de regio. Maar ook zijn rode wijnen - op basis van cabernet franc of cabernet sauvignon - zijn van uitzonderlijke klasse en bezitten een perfecte mineraliteit (jodium).

Philippe is een groot voorvechter van zoete wijnen, maar dan alleen als deze worden bereid op natuurlijke wijze. Toevoeging van suiker is in zijn ogen ‘barbaars’. Men werkt Biologisch en volgens de principes van de Biodynamie. Als een jaargang van nature uit niet over voldoende suiker beschikt, dan wordt er een droge witte wijn van gemaakt. Ook deze zijn altijd zeer bijzonder, vanwege het sterke jodium gehalte in de bodem.

Het wijngoed telt 14.5 ha. Philippe heeft nooit haast. Tijdens de oogstperiode wordt er in de wijngaarden vier keer geplukt. Vier keer komen de plukkers in dezelfde rij en bij dezelfde wijnstok. Deze fasegewijze pluk heet trie. De eerste plukgang in bijvoorbeeld de Clos du Pavillon levert gemiddeld 5 hl. op. De tweede en derde plukgang ongeveer 10 hl. per doorgang. De vierde en laatste ronde weer 5 hl. Zo komen alleen de mooiste druiven in de kelder terecht. En alleen zo krijg je de kwaliteit die Philippe voor ogen heeft.

Een mooi voorbeeld van passie en vakmanschap vinden we in de witte Anjou "Authentique". Een wijn van een zeer bijzondere wijngaard, met wortelechte stokken (planten zonder phylloxeraresistente Amerikaanse onderstokken), pas aangeplant in 2000 op een zuidelijke helling van zanderig sedimentair uitgesleten gesteente (poudingues of puddingstone) op basis van morene (= door gletsjer verpulverd klei / leemgesteente). Het was de meest zanderige bodem die Philippe kon vinden en slechts 1 ha. groot. De wijn wordt vergist op houten vaten en vervolgens gerijpt op vaten die al drie of vier jaar oud zijn. In 2005 heeft Philippe voor het eerst deze wijn gemaakt. De wijn bezit een enome complexiteit en onpeilbare diepte. Briljante espressie van Chenin. Delicaat goudgeel met een tikje groen. Gelei van kweepeer, appel en peer. De aanzet is zacht zoet (door de grote hoeveelheid restsuiker), maar in de finale is de wijn veel mineraliger dan je aanvankeljk zou verwachten en heeft hij zelfs tonen van 'peperkoek'.