Azienda Agricola COS

Achter elke grote wijn staat een groot man of vrouw. In het Siciliaanse Vittoria is dit Giusto Occhipinti, getalenteerd architect maar vooral bezield wijnmaker.

 

Volgens Luc Hoornaert, de Belgische importeur van COS: ”Eén der enige serieuze ‘bio-domeinen’ in Italië. Een intense passie voor de lokale superdruif Nero d’Avola is de basis van dit kleine domein. In de meeste wijnen wordt deze ‘in purezza’ gebruikt en laat zo al zijn schoonheid zien, of beter nog proeven. Het prestigeproject van Giusto Occhopinti, dat voor eens en voor altijd de Nero d’Avola druif op de wereldkaart brengt. Parcellaire selectie, korte oogst, zeer strenge selectie, lagering op nieuw eikenhout en geassembleerd in traditionele amfora's voor de botteling. Een der allergrootste Siciliaanse, zo niet Italiaanse wijnen.”

 

Drie vrienden

In 1980 besluiten drie goede vrienden, tijdens hun studententijd, wijn te gaan maken. Niet zomaar wijn, maar wijn die Sicilië zou laten spreken, oftewel wijn die het terroir van Sicilië volledig tot uiting zou laten komen. Een mooi en idealistisch streven. Deze droom is meer dan uitgekomen en inmiddels behoren de wijnen van COS tot de meest toonaangevende van het eiland en zijn ze een referentie voor veel jonge wijnmakers. Toch begon alles met een idealistische gedachte.

 

Idealistisch omdat in die periode, rond 1980, de wijnmarkt in Sicilië zijn dieptepunt had bereikt. Er werd veel bulkwijn geproduceerd en de jongere generatie verliet en masse de familiehuizen. In wijn lag immers geen toekomst.

 

In deze sfeer en situatie besluiten Titta (Giambattista) Cilia, Giusto Occhipinti and Rino (Cirino) Strano voor hun wijnavontuur te kiezen en achteraf blijken zij dus de nieuwe pioniers op Sicilië te zijn! Ze besluiten hun project COS te noemen, een acroniem van hun achternamen, Cilia, Occhipinti en Strano.

 

COS is geboren

COS begon klein. De vader van Titta gaf hun de oude wijnkelder en wat hectares wijngaarden. Het doel was om wijnen te maken, zoals hun voorouders produceerden (in de goede oude tijd): authentiek, zuiver en met een hoog ‘terroirgehalte’ en een  bepaalde elegantie. Heel veel wijnen uit Sicilië werden (en worden nog steeds) bewust ‘commercieel’ geproduceerd, met accenten op gestoofde (fruit)aroma’s, zoete tonen, hoog alcoholpercentage en daarmee een bepaalde ‘volheid’ en ‘zwaarte’.

 

Om hun doel te bereiken werd direct gekozen voor de Biologisch en Biologisch-Dynamische methode, zowel voor het werken in de wijngaard als in de kelders. Wijnen maken in harmonie met en respect voor de natuur, dat was hun doel.

 

Wijnen

De eerste wijnen (1e oogst 1400 flessen) waren goed, maar zaten toch nog hoog in het alcohol en werden lokaal verkocht. Op zoek naar verfijning en de perfecte uiting van het terroir zijn de vrienden de vinificatie gaan verbeteren en langzaam afgestapt van de ‘kleine’ Franse barriques. Gekozen werd voor grote Slovaakse eiken vaten. Dit gaf de wijnen meer elegantie en verfijning.

In hun onderzoek naar de oude vinificatie methoden ontdekten ze dat er vroeger op Sicilië door de Grieken wijnen werden gemaakt in ‘Amforen’. Tijdens het onderzoeken (2e helft van de jaren negentig, vorige eeuw) kwamen zij erachter dat deze methode heel goed aansloot bij de principes van de Bio-dynamische wijnbouw. In het jaar 2000 werd, aan de hand van in Spanje vervaardigde klei-amforen (1000 kilo, 1.60 hoog en een inhoud van 400 liter), de eerste wijn op deze traditionele manier gemaakt. En met grote tevredenheid. Inmiddels zijn de Amphore-wijnen van COS een vast onderdeel van het totale assortiment en worden ze onder de Pithos-lijn op de markt gebracht. Ook met deze methode is COS een pionier geweest voor de moderne wijnwereld.

Deze methode wordt weliswaar nog gebruikt in Georgië, maar het is absoluut COS die de brug heeft geslagen naar andere wijnmakers in Europa en later in de hele wereld. Er zijn wereldwijd nu ongeveer 250 wijnhuizen die deze methode omarmen.

 

De Amforen-methode maakt de wijnen eleganter (door een fijnere zuurgraad) en minder (over)geconcentreerd. De fermentatie met druif eigen gisten gebeurt, spontaan, langzaam en onder lagere temperaturen (natuurlijk proces) . ‘Slow Wine making’ om het maar populair te zeggen.

 

Cerasuolo di Vittoria DOCG

COS maakt haar wijnen in de regio Vittoria. Dit is de enige streek op Sicilië, welke, qua wijn, een DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) status heeft, de allerhoogste kwaliteitsnorm die men in Italië kan krijgen. COS heeft door middel van haar wijnen heel veel invloed gehad op de verkrijging van deze status. De Cerasuolo di Vittoria (blend van de druiven Frappato en Nero d’ Avola) wijnen van het huis behoren tot de top van de regio. De rode Pithos wijn (volledig Amforen) is in principe ook een Cerasuolo, maar gemaakt volgens een ‘alternatieve’ methode en mag dus geen DOCG benaming dragen.

 

Cult

COS is heden ten dage een waar ‘Cultwijnhuis’ met veel bewonderaars onder de kenners en liefhebbers. Het heeft op Sicilië ook zijn grote invloed gehad op de jongere generatie, moderne wijnmakers, die ook streven naar authenticiteit en zuiverheid in hun wijnen.

 

Het wijnhuis wordt nu gerund door nog twee van de drie vrienden. Midden jaren 80, toen de vrienden afstudeerden koos Rino ervoor om arts te worden. Hij verkocht zijn deel aan zijn zus, die het later weer verkocht aan Giusto en Titta. Deze twee heren hebben blijk gegeven van heldere visie: modern, progressief, innovatief en dapper.

 

Gambero Rosso Vini d'Italia 2012 over COS:

“Na de bijna speelse start van meer dan dertig jaar geleden horen Giusto Occhipinti en Titta Cilia nu al lang tot bij beeldbepalende vertegenwoordigers van hun vak. Uithoudingsvermogen, groot enthousiasme en het consequente streven naar kwaliteit waren nodig om deze status te bereiken. Deze eigenschappen zijn tekenend voor de beide wijnmakers. Met hun bewonderenswaardige gestrengheid en vakkennis zijn ze voorbeeldenfiguren voor de milieuvriendelijke landbouw. Dit bewijzen hun perfect verzorgde wijngaarden, de moderne kelder en een prachtig kruiken- magazijn.”

 

Oz Clarke Pocket Wine Book 2013 over COS:

"A particularly good producer in its category, belongs to the best producers of Sicily."

 

Robert Parker's Wine Advocate over COS:

“COS, one of Sicily’s leading producers.” - Antonio Galloni

Filter het resultaat:
Smaakprofiel
  • None
Land
  • None
Streek
  • None
Appelatie
  • None
Producent
  • None
Druif 1
  • None
Druif 2
  • None
Biologisch
  • None