Simone Adams - Rheinhessen

Adams Wein

Es muss sich alles ändern, damit es bleibt wie es ist.

Ga naar de winkel voor de wijnen van Simone 

“Es muss sich alles ändern, damit es bleibt wie es ist.”

Met deze uitspraak van Giuseppe Tomasi di Lampedusa voelt Simone Adams zich verbonden. En ik herken mij daar ook wel in.

Al haar wijnen hebben de naam ‘Kaliber’, met daarachter een nummer. Oneven nummers voor wit en even voor rood. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kwaliteit van de wijn. De naam Kaliber is een verwijzing naar de jacht, een andere bezigheid van Simone. En als wijnmaakster wil ze ook raak schieten. Simone studeerde ‘Horticultural Science’ in München en ‘Weinbau’ en Oenologie in Geisenheim, gecombineerd met een practicum in Friuli. Verder heeft ze diverse stages gelopen o.a. in Chablis, Bandol, Sicilië en Süd Tirol. Ook is ze een gepassioneerd alpiniste en heeft al diverse 4-duizenders beklommen. Kortom een veelzijdige persoonlijkheid. Dat vind je terug in haar wijnen.

Ze was bezig met haar promotiestudie toen haar vader in 2010 vrij plotseling overleed. Ze twijfelde niet lang, legde haar studie stil en nam het werk van haar vader over. Ze wilde diens levenswerk niet in vreemde handen laten overgaan. “Wetenschap is heel leuk en boeiend, maar steeds in een team werken remt me in het nemen van beslissingen. Je moet alles overleggen. Nu kan ik doen waar ik in geloof, experimenteren en beslissingen direct uitvoeren. Dat is fijn”. Inmiddels is ze alsnog gepromoveerd. Haar echtgenoot Percy is jurist in Frankfurt en ondersteunt haar met de verkoop. Ingelheim am Rhein is een ‘Rotweinmetrolpole’ aan de rand van Rheinhessen en het zijn de ‘Burgunder-sorten’ (Spätburgunder, Grauerburgunder en Weisserburgunder) die hier een hoofdrol spelen. Het klimaat is er zeer droog en het terroir in Ingelheim bevat Muschelkalk, Mergel en Kalkzand. De bodem heeft overeenkomsten met de Bourgogne en de wijnen van Simone hebben dan ook 'raakvlakken' met rode Bourgognes. Simone werkt met veel precisie, gaat heel doordacht te werk en heeft oog voor detail. Haar wijnen zijn zeer direct. "Jeder Wein ist am Anfang nur eine Idee", zegt Simone. Zij is begonnen haar ideeën uit te werken. Wij volgen haar op de voet.